Monday, December 31, 2012

Seram sungguh

tak sangka cepat je masa berlalu...macam2 yang terjadi sepanjang tahun 2012 ni...dan dah nak akhir2 ni pun lagi la benda pelik2 berlaku...tak tau la sape yang pelik...org atau benda yang berlaku 2 yang sememangnye dah pelik...
nawaitu aku jual baju2 aku yang dah tak pakai 2 nak buat income sikit2 so boleh la kumpul duit nak kawin...even sikit pun org selalu cakap singgit 2 boleh cukupkan seratus ringgit...kan...apetah lagi kalo jual baju 20ringgit 30ringgit kan...
tapi ada org boleh melencong tersasar jauh tuk nawaitu aku ni...aku ni jual baju...bukan jual baju pakej ngan badan2 sekali...ape punye org la yang aku jmp ni...jmp kat mudah.my...pelik2 belaka...yang 1st 2 die mesej...pepagi buta kul 1 lebih...tapi aku tak sedar time 2...pagi nak g keje 2 aku cek hp baru la aku baca mesej die...so aku reply la...bla bla bla...die nak aku pakai bahagian kain jek...so aku cakap la kat die ''org takkan jual baju yang ada bau badan unless u have others intention''..terus senyap...ntah pape ntah...sah lelaki kot...tapi email yang die bagi 2 nama pompuan...die mintak gambar aku pakai baju 2...gambar dulu2 ada la...tapi gambar senget...tak menampakkan keseluruhan baju 2...muka aku sensor...nasib baik la aku terpikir nak sensor muka aku 2...bahaya bahaya...huhuhu...
yang 2nd lak terjadi petang tadi after lunch...die tny ada lagi ke bla bla bla...nak jugak 2 aku gayakan baju 2...ni spesis tak paham bahasa...aku paham la die customer tapi mintak yang pelik2...dalam iklan 2 aku dah cakap sebab nak jual dah tak pakai dan tak muat nak pakai...even aku dah explain baik2 aku dah tak muat nak pakai...tak leh terima jugak die...nak jugak aku gayakan...aku suh die pk mcm mana aku nak gayakan baju 2 kalo nak kacing pun tak leh...mcm mana aku nak pakai kain 2 kalo tersekat kat peha...die boleh plak reply ''yeke'''tak boleh try jugak ke''...nasib la via email..kalo mesej dah bazir bill jek...
even kat umah ni ada model yang boleh menggayakan nye pun susah nak bagi gambar...kalo patung takpe...org zaman skrg ni pelik2...seram2 sumenye...mintak gambar gayakan baju...belakang kite mana tau ape die nak buat...huhuhuh...rasanya gambar yang aku post dalam mudah 2 dah cukup baik dah...lengkap sume ada...kalo kat umah ni ada patung leh la jugak...haiiii...manusia2...tolong ler jangan jadi seram sangat...takut aku nak bisnes...takpe2...ujian je sume 2...ada rezeki insyaALLAH amin...

p/s : yang tak leh blah die dapat cari aku kat fb dan add semata2 nak tengok pic aku pakai baju 2...nasib baik album 2 aku dah private...sabo je laaa

Thursday, December 27, 2012

Klinik Pakar Telinga

Sejak dua menjak ni ramai plak tanya pasal klinik pakar yang aku pegi bulan 6 hari 2...minggu lepas anak buah tunang aku yang sakit telinga...bernanah...so kakak tunang aku call tanya kat mana...dulu aku g sendiri jek...without tunang aku...ala kalo aku sakit mana nak bawak aku g klinik...huhuhu tacing weiii...kalo hari keje memang tidak la die nak bawak..kalo malam takpe...free2 jek bawak...huhuhuhu...
semalam pun ada sorang hamba ALLAH tanya kat mana klinik 2 kat klang...ok...aku rasa kene gak update pasal ni...alamat klinik ni macam kat bawah :-

Klinik Pakar Telinga Hidung Tekak Chandran
No 28, Jalan Pasar, Kawasan 18,
Klang.
No Tel 03-33431600

Sebelum datang digalakkan buat appointment dulu...sehari sebelum..sebab kalo datang main serbu main ikut suke sebab dah tak tahan sakit sangat kan depends sama ada korang bernasib baik atau pun tak...kalo DR ada sekalipun mungkin kene tunggu jugak la kan...mana tau ada patient lain yang dah sedia ada menanti...
dulu aku g aku buat appointment..dan aku adalah org pertama yang DR 2 panggil...sebab buat appointment even time 2 siyesly mmg ramai yang datang..
tapi pas buat 2 alhamdulillah ok...yela giler ke ape bayar mahal2 beratus2 tak ok memang kene la...tapi memang sakit...die cuci terus...cabut gigi pun tak sakit mcm ni...tapi rasa nyilu 2 macam tampal gigi...hehhehehe...so sesape yang nak g boleh pegi...silakan...nak bagi direction ke???ok la..sesape yang dari KL atau shah alam...aku bagi direction senang jek...kalo dari KL kene 2 tol la kan kalo ikut federal highways...senang cite dari federal la...lepas tol RM1 yang kat klang 2terus naik flyover...means after tol straight jek...lepas 2 dari jauh korang akan nampak flyover yang kedua...flyover kedua ni untuk masuk ke klang terus atau blah2 atas sana...tapi jangan ikut...dari jauh dah nampak flyover kedua ni please make sure kete or moto korang dah ada kat link kiri....so ikut laluan bawah...pastikan belah kiri korang ada petronas...kalo jmp petronas 2 betul dah jalan...pas 2 korang nampak traffic lite...sila susur ke kiri...benti la kalo traffic lite merah...kalo ijau jalan susur ke kiri...bukan straight yang kat round bout 2...pas 2 terus jek...klinik ni belah kanan korang...bawah klinik kedai buah...
harap function la ye jalan yang aku bagitau ni...selamat mencuba mencari...heheheheh...

p/s : kalo rasa tanak g klinik g la hospital subang jaya medical centre...DR ni ada kat sana belah pagi...g pun kalo hospital lagi ramai DR boleh rawat kan...tak perlu menunggu terlalu lama...MAYBE....

Monday, December 24, 2012

Bukan rezeki K.A.M.I

kenapa aku tulis K.A.M.I???sebab merangkumi mak ayah aku dan tunang...hasrat nak beli umah lebur terkubur macam 2 jek...nate haram punye owner...ok fine memang ko owner...
jumaat lepas aku keje halfday dan amik cuti halfday...pagi jumaat 2 aku dah mesej agent owner 2 aku tanya ''any news from owner?''...yela since aku bayar booking owner ni tak balik2 outstation...dari minggu ke minggu...dari tunggu die reply aku dah pun memulakan perjalanan nak balik kg...tapi sampai kat kuala selangor aku singgah rehat...makan bersama mak ayah dan 2 adik aku...diorang nak g family day company ayah kat area kuala selangor gak...menginap kat hotel de palma in...
masa tengah santai ngan family la aku dapat mesej dari agent 2...lebih kurang mcm ni la ''maaf cik sara...owner tak jadi jual umah 2...die kata nak jual kat sedara die...nati i pulangkan duit u''...on the spot aku bagitau mak ayah aku...siyesly diorang tak nampak kecewa sekecewanya aku...aku sumpah seranah kat kedai makan 2 jugak...hari jumaat ni ko aniaya aku...aku sumpah ko tak jumpa jalan balik...outstation tak balik2 je alasan ko...siyesly aku geram...
at 1st aku memang ada instinct that this transaction could not be happens...sebab aku tak nampak kesungguhan owner kat situ...ada je alasan die bagi...dan agent plak b4 this cuma contact ngan bapak owner...so benda2 mcm ni memang boleh jadi...
dan owner 2 plak aku memang dah bajet...dari dulu lagi perangai owner kat malaysia ni and mostly area shah alam ni tak sekolah...atau p sekolah tak habis...gerammmmmmmm...umah 2 that agent try to sold since july lagi...tapi takde org nak beli...dan aku sangat tau kenapa org tanak beli...1st jiran sebelah adalah india...india pior punye...so next akan bau2 la kat hidung ni mcm2 bau...2nd umah 2 mmg tak rupa macam umah pun...org endon duduk bercampur laki dan pompuan...siyesly tak rupa umahhhhhhhhhh langsung!!!!!aku beli sebab 1st umah 2 dah reno dari segi lampu dan dapur...so tak susan nak masak...dapur already kat luar...2nd kalo pun aku tak duduk aku leh buat investment...aku beli rm175k...dan aku buat loan just rm135k...balance aku bayar cash...so monthly installment pun aku amik just 25years for rm788...diorang sewa rm1200 per month not furnish at all...so kira la bape untung kat situ???dan kalo aku furnishkan rental can be up to rm1500...2 namanya investment...2nd aku beli sebab tunang aku betul jenis tak kesah jiran india ke ape...sebab katanya bukan nak berjiran sangat...mula2 aku setuju la sbb die dah cakap mcm 2...bila pk aku bantah balik..kot nati aku pregnant nak terbersalin jiran jugak aku cari...die kata takpe...die tulis siap2 besar2 tampal kat tv sume no kecemasan...hahhahaha..lucu tunang aku...2 pun die leh pk...
sampai skrg aku masih tak leh terima nape jadi mcm ni...die nak bayar booking 1st 3% cash...aku bayar...die nak sign s&p b4 new year aku push banker...tapi at last die perangai macam haram...dulu lagi aku dah kene perangai owner macacm ni..memang dah biasa...bezanya dulu aku jadi agent for my client...skrg ni jadi kat aku plak...betul la...sebab die owner die leh buat ape die suke la ek...tengok la tuhan 2 balas punye aniaya org tak pasal2...
so skrg ni aku bertungkus lumus cari unit yang lain...even ada 1 unit kat same block cuma tingkat atas sekali and same price...aku kene pk betul2 nak amik ke tanak sebab umah 2 just a basic unit with nothing...

p/s : masih berharap owner 2 tak jumpa jalan balik...

Thursday, December 20, 2012

Wedding Photographer

bulan 12 dah nak masuk ke penghujungnye...so masa ni la sibuk nak cari barang2 dan segala yang berkaitan ngan wedding...last month aku dah deal ngan one of the wedding photographer termurah kat kelantan...serendah RM800 sahaja untuk wedding...well org kelantan tak heavy like org KL kalo kawin...thats y pakej nye pun wooowwwwwww giler murah..dan masa aku baca dan tengok pakej 2 aku tengok lama dan tengok banyak kali...dan aku tanya kat die betul ke tak ni...siyesly serendah rm800 sahaja ye...dan rm1000 dah leh dapat full package include outdoor...apekah ini????
kalo kat KL mak aiiii...celah gigi atau taik gigi je la kalo rm1000 2...dan kalo RM1000 2 mau diorang tanak layan...peloh diorang penat lelah diorang jek lebih dari 2...betul ke...hahahahaha...ok fine...this is KL..nak murah2 kawin kat siam...kot...gurau jek...
kat kelantan standard la...bukan sume pictures boleh amik...pengantin pompuan tengah bersiap pun mana leh snap ikut suke hati...kalo pengantin tak marah mau mak bapak pengantin yang marah...banyak bezanye...dan aku nati???boleh jek kot...huhuhuhu...ok bukan sume atas2 ni yang aku nak story...sad story sikit pasal wedding potographer yang aku dah booked pakai mulut 2 bila aku nak bayar booking die kata on that day yang aku nak nikah dan sanding 2 maybe fully booked...MAYBE????apekah itu maybe???so aku terus mencari potographer lain...jumpe...pakej mahal sikit je dari yang b4 this...pakej yang b8 this RM800 untuk 1 event...pilih la nak akad nikah atau sanding...RM1000 untuk 2 event nikah dan sanding dan free outdoor dekat2 kawasan umah jek...RM1799 2 events jugak, free outdoor yang jauh2 dari umah dan album ape ntah...yang aku baru cari hari ni RM800 hanya untuk bersanding sahaja...takde outdoor...dan pakej yang aku amik adalah RM1300 sume ada...tuk sanding nikah dan free outdoor hari yang sama atau hari lain...dan kalo nak add on lebih dari pakej yang die bagi kene tambah la sikit...
so RM1300 masih dalam bajet...walaupun kene bayar lebih RM300 dari yang b4 this...so aku dah pun transfer duit booking...tanak dah booking mulut...bahaya...tarikh pun aku dah bagitau die...ada 4 pilihan tarikh...tahun depan baru leh kompomkan with one the exactly tarikh...harap wedding potographer ni leh bagi servis yang terbaik dan pictures cantik dan molek2 blako deh...

p/s : hari ni sume baju on9 aku dah sold out...alhamdulillah...

Tuesday, December 18, 2012

Permulaan bisnes

alhamdulillah rezeki dari ALLAH...nawaitu 2 yang penting...akhirnye setelah dua hari iklankan baju kat mudah.my percubaan pertama..sehingga visit ke 99 henpon berbunyi..mesej masuk...1st mesej dari maxis ada org call tapi tak dapat...dan lagi satu org tanya sama ada baju ni ada lagi ke tak...
dan aku sangat2 terexcited terlebih...tak sangka ada gak org yang sudi tanya..memula 2 tak kesah la walaupun die sekadar bertanya masih ada ke dan ape2 je soalan die nak tanya pun layankan aje...tak beli pun takpe mungkin bukan rezeki aku asalkan ada la jugak org yang memecah hening nak tanya pasal baju 2...risau jugak kalo takde org nak tanya...atau pendek kata tak berminat...pk jugak ape yang tak kene ngan baju 2...adakah aku letak gambar aku tengah pakai baju 2???huhuhu...
permulaan yang bagus...dah jual dah 1...nak tengok bajunye???
ni la bajunye...cantik tak????giler nak cakap tak cantik..1 of my faveret baju tau...sbb kaler die 2...dah jual ngan harga RM35 jek..harap2 tak mahal la bagi die..sebab kain ni mmg murah jek coz aku beli kat kelantan...tapi upah jahit mahal RM127 kat taylor cina kat PKNS shah alam...rasanya sume org tau taylor cina ni jahitan die kemas dan die buat ape yang kite nak...dan aku betul2 puas hati...bubye baju...hope dapat bagi servis yang baik pada owner baru tau...huhuhuhu...
baju yang kedua aku iklankan kat mudah.my dan sampai sekarang tak berjaya nak diiklankan adalah yang ni...
aku pun tak paham ngan mudah.my ni...nama dari dulu mmg sama...dan dulu mmg mudah giler nak buat iklan...tak banyak songeh...sekarang ni aku rasa patut tukar nama...susah.my ke...tak semudah.my ke...gielr punye payah...aku tak tau pasal ape iklan tuk baju ni asyik rejek je...die tak bagitau sebab2 spesifik yang nyata...just random...mungkin iklan anda ada perkataan yang tak sepatutnye...gambar yang tak dibenarkan...eh aku jual baju...gambar baju la...bukan aku letak gambar umah instead of aku agent umah...gggggrrrrrr...
baju ni aku jual RM30 jek termasuk postage...sume harga yang akan aku jual nati termasuk postage..aku just nak let go...at least ada income kan..dari biar mcm 2 jek..atau tiba masanya nati mak aku sedekahkan kat penduduk kampung kat kelantan 2...cara 2 memang bagus...sedekah...tapi kadang2 hati aku ni...huhuhu..sedih tengok org2 kampung pakai baju aku...kalo org jauh yang beli takpe...
so minggu ni kalo takde aral melintang aku balik kampung amik baju2 yang masih ok dan cantik dan sesuai tuk dijual...harga insyaALLAH murah dan mampu milik...nantikan ye...

p/s : baju aku sume size SS to S or almost to M..

Monday, December 17, 2012

Nak jual ke tanak ni??!!!!

2 minggu yang lepas aku dah decide tuk beli umah...even dah bayar pun 3% booking from sale price amount RM5250...sikit pun takleh kurang even aku mintak just bayar RM5000 je instead of had pengeluaran cuma RM5k jek...tapi katanya tak leh...ok takpe...aku paham SANGATTTTTTTT procedure jual beli ni..sebab aku dulu pun mcm 2...cuma bezanya aku tak amik 3% booking..kalo nak beli just bayar RM500 je kat aku as a booking fee...yela incase kalo loan tak lulus ke owner macam2 peel ke tak la rasa berat nak bayar balik RM500 2 atau 3% 2...tapi tak pe...lain company lain procedurenye...sbb org melayu dan sesama melayu dan paham bukan ringan nak bagi 3% booking from sellling price...ada org 2 kene pinjam sedara mara keluarga bagai...yang kene buat personal loan plak lain citenye...betul beli umah bukan makin lama makin senang...tapi makin lama makin susah...
dan aku nak dapatkan 3% booking 2 memang tak susah instead of ayah aku orgnye bersederhana..berkat keje dari bawah dan skrg dah pangkat besar...so setiap anak ada saving hasil dari duit gaji ayah dan bonus tiap2 tahun yang ayah dapat...ayah tak penah lupa nak simpan walaupun RM50 untuk setiap anaknye...
since aku dah berkenan takde la berkenan sangat tapi mana nak dapat umah kat shah alam ni yang below RM200k selain apartment atau flat..even kos rendah pun dah melampau giler mahal nak mampus..memang boleh buat org mampus kalo tengok harga...especially sec 7...dan yang aku beli kat sec 13...perdana apartment...sume org tau kot area giant 2...ngan harga RM175k...sikit pun tak leh kurang...taik betul owner ni...sebab umahnye cuma renovate lampu jer punnnnn...2 pun ermmmm...ok la dari lampu kalimantan 2...dan cat baru...cat baru cuma bahagian nak masuk dari pintu 2 dan stop sebelum sampai living area...haish...
dan sekarang ni masalahnye adalah aku dah sign letter offer 2 dua minggu lepas...dan owner masih lum sign...dan aku dah mula mengamuk kat agent 2...document aku tip top...yang die tak mintak pun aku bagi..sebab aku tanak die mintak banyak kali dan aku tanak die call atau sms ''salam cik sara..errrr doc ni takde tak cukup...sy nak doc ni blah blah blah''...aku dah mudahkan keje die...tapi die tanak mudahkan keje aku...very2 slowwwwwwwwww!!!dan masa sembang ngan agent 2 aku cakap kat die ''jadi agent kene tegas sikit''...tapi biasala org pompuan...aku dulu pun tegas kadang2 jek...tegas bila perlu..dok melayan owner atau buyer yang banyak sangat songeh mmg aku tegas la...tapi sekarang ni kene kat aku plak...yela org kata what you give you get back...
agent 2 mmg penyabar la...tapi aku la yang tak sabar...ok fine nak kata aku tahu sangat procedure sampai dapat kunci kat tangan tak la..kalo sampai sign S&P 2 tau la...dan tau term and condition nak beli umah ni...
sekarang ni dah 2minggu berlalu tapi masih tak tau ape status owner dan loan aku...pasal loan aku tak worries sangat sebab banker 2 mmg kawan dari dulu lagi...so any problem of course la sampai pengetahuan aku dulu...yang owner plak sampai sekarang tak balik2 outstation...apekah...kata agent 2 minggu lepas dah balik tapi sekarang ni bila tanya tak balik lagi minggu ni baru balik...what theeeeeeeeeeeee????
oleh kerana aku ada limit sampai ujung bulan ni je nak tau status loan so aku bagi warning kat agent 2...bila aku marah aku tulis omputeh..huhuhu...aku cakap aku bagi tempoh katy owner sampai ujung tahun jek...kalo die tanak jual cakap terus terang..senang aku tak buang masa...dan booking aku 2 aku suh agent 2 replace ngan unit lain..means aku suh die cari unit lain kat situ ngan harga yang sama...otherwise return back to me...aku anggap takde rezeki aku nak beli umah...dan siyesly aku sedih ngan perangai owner...ha 2 la isi kandungan SMS aku pada agent 2..dan guess what???aku typing bukan main panjang lebar menjelaskan ketidakpuasan hati aku die just reply ''ok'' jek...sabo je laaaaaaaaa...
banyak benda yang aku risaukan..aku beli umah last minit...sepatutnye sempat kalo diikutkan kira2 sume...tapi disebabkan owner aku tak rasa sumenye sempat...aku nak benti ujung bulan ni..procedure bank...nati die call opis aku...kalo aku dah benti on that time tak ke naya...adoi aiiiiiiii...slow slow slow...sumenye slow...bila aku call banker tadi fine esok baru nak key in dalam system...fineeeeeeee!!!bukan salah die jugak..nak key in awl2 pun tak leh sbb market value of that house tak dapat lagi dari valuer..katanya valuer banyak cuti ujung2 tahun ni...ok...dan S&P copy pun agent 2 tak bagi..question dah bape lama sebenarnye die buat agent ni...tak silap aku katanya dah setahun...takkan tak tau2 lagi nak apply loan kene ada S&P lama 2...leceh...dan aku dah fed up nak follow up benda ni sume...tapi kalo tak follow up nati ayah tanya ape status gagap nak jawab...duit 2 duit ayah aku...bukan ikut suke hati je aku nak buat ape2...diorang ni ingat senang ke nak dapat duit beribu2 macam 2...aku bukan org senang...
siyesly hope everything will be ok...kalo tanak aku semakkan korang korang pun please la jangan semakkan aku...

p/s : bukan senang nak cari duit berpuluh2 ribu...so please appreciate...komisyen korang pun based on ape yang aku bayar nati...work smart!!!

Sunday, December 16, 2012

Jual baju on9...

selama beberapa hari yang lama ni aku takde idea nak diceritakan pada readers...cuma semalam je la yang terlintas sebab anniversary...kalo bukan sebab anniversary 2 pun sbb hal yang berlaku hari ni la yang membuatkan aku bercerita...ayat mesti nak belit2 kalo nak explain...tak paham tol...bulan 12 agaknye bulan malas kot...sedangkan aku rasa tiap2 bulan adalah bulan malas...hahahahaha...makin nak hujung ni aku makin layu dan sayu macam ikan puyu...tapi ikan puyu kat umah aku cergas...tak layu pun macam aku...bila kite cakap ''puyu lompat''...memang betul die lompat...habis basah muka kene air percikan...ok bukan sume yang mengarut2 ni aku nak cite...hahahaha...
citenye macam ni...hari ni aku dan housemate g jalan2 kat Jakel kat sec 7 ni dan PKNS...saje je nak melawat kawasan...asyik dok tengok banner Jakel tergantung besar 2 tak puas hati la plak kalo tak melawat kawasan kan...nak tengok jugak ape yang direntangkan 2 seperti yang dikatakan ke...kain semeter serendah RM3 je...dan berjuta2 kain yang nak dihabiskan...ok 2 cuma iklan jek...hakikat sebenar kene la jengah ke Jakel 2...bila dah dijengah mana?mana?mana kain yang RM3 semeter 2???takde punnnn...yang ada RM7 RM8 semeter dan keatas...dan kebanyakkan nye jual harga sepasang...ada la jugak customer yg nak ikut meter tapi diorang tak jual...kalo nak kene amik sepasang...tanak 2meter sengah ni bagai...alahaiii..ok2 bukan ni jugak yang nak dicerita...tapi ada la kaitan sikit2...hehehehe...
terbekenan la kain kat jakel ni...macam kain baju aku yang memang feberet aku...sepasang rm60...tapi aku beli kat kelantan dalam bape belas ringgit je sepasang...kaler lain tapi lebih kurang je kainnye...kene lining jugak...tapi 2 la...mmg berkenan nak wat hantaran tuk kawin nati...tapi tadi just survey jek...tunggu tunang aku free baru g beli sama2...nak tunang aku yang pilih walaupun aku dah tau nati die cakap ''ikut awk la''gggrrrrr...so bila kitorang dah balik umah aku pun tunjuk la baju 2 kat housemate aku...so lebih kurang...aku bagitau dah tak muat dah...tang pinggang baju dan kain...heheheheh...dulu size SS...kalo no 34...2 pun masih longgar lagi kalo beli dah siap...sekarang ni S almost to M...so housemate aku ni pun cadangkan la jual baju 2 on9...wahhh..idea idea idea...gud idea...aku dah tak pakai...elok le jualkan...tapi siyesly baju ni aku beli murah...tapi aku anta jahit RM127 sepasang...jahit je tau...taylor cina kat PKNS...die buat mmg ikut mcm yang aku nak...dan sume org tau taylor cina memang buat baju teliti dan kemas...tapi 2 la...sayang dah tak muat...walaupun kain 2 murah jek tapi nampak mahal...2 la yang aku selalu buat..beli barang murah tapi nampak mahal...org tak tau pun...hehehehe...dan kadang2 benda yang mahal 2 nampak sangat murah...betul...so aku akan try la jual baju2 kurung moden ke kebaya aku yang dah tak muat kat blog ni atau kat mudah.my...boleh jugak buat modal nak kawin nati..harap2 ada la org nak beli...persoalannye ada ke??sebab dulu aku memang size kecik yang amat...berat pun 41...tapi tinggi 160...so sila la kira BMI...tak normal ok...
bila aku bagitau tunang aku yang aku nak bisnes on9 ni die sokong...tapi aku cakap sayang plak nak jual baju cantik2...hehehehehe...kebanyakkan baju memang aku sayang..tak muat nak pakai pun aku sanggup gak bawak baju 2 sampai ke shah alam ni dan penuhkan almari...huhuhu...asal ada depan mata...kenangan 2...aku buat baju 2 sbb abg aku nak kawin je hari 2...kalo tak mmg tak la...tu la tunang aku pun dah kompius ni nak jual tapi sayang...die kata jual la...ada gak income sikit...ok2...so aku try la dulu 1 baju...jual kat mudah.my...minggu ni aku balik kg nak amik baju2 yang masih ada kat kg 2...hope mak belum lagi bawak baju2 2 sume balik kelantan...so readers nantikan la ye baju2 kurung aku...yela bloggers nurul badiah lai jual dress aku try la nasib jual baju kurung..mana tau rezeki kan...

p/s : harap nati ada la rezeki aku nak bisnes macam ni...tapi tetap risau...ada ke org yang muat nak pakai baju aku yang kecik ni...

Saturday, December 15, 2012

1 tahun sudah

sebelum2 ni sume org sibuk bebeno yg teramat lah sibuk ngan tarikh 12-12-12...sibuk diorang 2 takleh nak masuk mana2 kategori la...dan aku plak pk ada ape ngan tarikh 2???takde ape kot..dan tarikh yang aku nantikan adalah hari ni 15-12-12...aku sorang je la yang sibuk ngan tarikh ni..hehehehhe
alhamdulillah kami dah setahun menjalani kehidupan sebagai kapel...tunang baru 7bulan...hehehhe...15-12 adalah tarikh dimana aku kenal dan bercinta ngan tunang aku ni...tak sangka kan kejap je masa berlalu...tak terasa sangat betapa lamanya masa 2...rasa kejap tuk tempoh yang cukup panjang...
celebration???boleh dikatakan takde dan kami lalui hari2 macam biasa...cuma aku ada la bagi hadiah kat die semperna anniversary ni..dan die takde ape hadiah pun tuk diberikan kat aku...ok siyesly sangat terasa kat sini..sedih giler kot tapi cuba sembunyikan...dah la masa besday pun takde hadiah...sabar je la...nape la laki ni macam 2 yek...katanya cukup la ngan kasih sayang yang die berikan kat aku...ok 2 cuma kata2 jek...setiap kata2 mesti la ada cara how you proof you word...ggggrrrr...dan macam biasa la org pompuan ni selalu sangat hargai die punye pasangan ngan macam2 cara...siyesly org laki kat dunia ni rasanya sangat bertuah kot...tak tau la plak kalo ada orang pompuan yang tak suke benda2 mcm 2...ok2 stop it mengarut dah ni...nak cite pasal ketidakpuasan hati plak..biar la...benda dan jadi...nak terasa hati sampai mana je pun...kalo bf mungkin la elok aku tinggalkan...ni tunang kot...huhuhuhu...
so semalam die cuma amik aku dan bawak makan malam...i thought ada romantik dinner ke ape ke...ni nak makan malam kat mana sempena anniversary ni pun leh jadi almost gaduh...sabar je la...siyesly aku dah lama yang amat tak makan kat luaar since die outstation...bila die dah balik ni pun kami jarang makan kat luar...so kalo tanya aku nak makan kat mana mmg aku diam bisu je la...tak pun aku ckp ntah mana la sy tau..kalo dah nak hampir2 jadi gaduh 2 aku cakap ''saya dah lama tak makan kat luar..mana la tau nak makan kat mana''...huh...so kami pegi la kat fast food jek...bila balik 2 dah nak kul 12...elok la 2..dah nak masuk 15hb dah pun...aku bagi la hadiah...ada ke patut nak bukak depan mata aku...aku pun tak tau die bukak time bile...
dan hari ni kuar lagi...tp dah petang sangat...kul 6..sbb aku nak minum abc je pun...so otw 2 aku tanya la die dah bukak ke hadiah die kata dah...suke tak??die kata suke..dan aku pun kata la berani nak cakap tak suke...hahahahha...dan skrg tunang aku dah selamat sampai kampung...terkejut aku tengah2 type entry ni die call...huhuhu...selalu aku yang tinggalkan die kat sini sekali sebulan...sekarang ni turn aku kene tinggal...takpe2...

p/s : hope anniversary yang akan datang lebih proper dan bermakna...cincai2 je tak best langsung...

Monday, December 10, 2012

baru belajar...

aku baru je belajar edit pictures...hahahaha...budak2 sekolah skrg ni pun dah tau macam mana nak edit gambar...aku baru je belajar minggu lepas...bukan main payah lagi..dak opis ajar sekali...pas 2 aku kata owh mcm 2 ker...bila try buat tak jadi2..last2 ajar lagi sekali...hehehehe..rupanya salah tekan...patut la tak jadi...org lain edit gambar mesti pakai potoshop kan...aku ni mmg takde la potoshop 2...nak download pun tak reti..so edit pakai paint je la...kira ok la kan...ada la jugak dari takde...so hasilnye...tarrrrraaaaa...


ni la 1st trial aku...siap tanya dak opis yang ajar 2 ok tak ok tak...hahahah..teruja sangat bila menjadi...cuma aku try la nak buat boarder setiap pic...tapi tak maunye..sudahnye jadi mcm ni la...
then aku try yang ni...tapi tak post kat fb pun...yg 1st trial 2 aku post kat fb...saje je...
yang ni aku post kat fb...aku tag adik2 aku sume..suh diorang tengok perkembangan kembang kempis diorang last this 3years...hehehhe...aku pun ada 2 perkembangan yang sangat kembang...jelas dan nyata lagi.
yang ni tak post pun..buat simpanan tuk tatapan sendiri sampai bosan...hehehhehe
ha yang ni aku buat hari ni...sila lihat perkembangan tunang aku 2...giler zaman bila ntah ni..kering dan cerah semacam jek...tak mcm sekarang ni kembang yang amat...hahahah...yg ni aku post kat fb tunang aku...ingat nak buat gambar pasport die sama ngan pasport aku....lupa die takde gambar pasport..so amik yg ni pun kira ok la...hehehehe...

Tuesday, December 4, 2012

Convocation basi

bulan 12 dah 4 hari berlalu...baru ni la aku nak update blog...takde cite plak sejak seminggu ni...hari ni kat opis pun tak tau nak wat ape...so mcm biasa la on9 fb...tengok pic lama2...2 yg terdetik idea hari ni...nak update pic lama2...tapi satu2 dulu...kali ni nak update pasal convocation aku masa study dulu2...diploma dan degree...aku pun tak tau nape dulu aku tak update...maybe on that time aku sibuk keje dan blog ni jadi blog keje bukan blog personal on that time tahun 2009...heheheh...jom tengok pic convo aku...
konvo diploma aku cuma ada gambar ni jek...gambar ngan mak ayah aku yang diambil oleh tettttttttt dulu2...bunga 2 pun die yg bagi...mak ayah aku sempoi..datang sehelai sepinggang je takde ape...nasib tetttttttt bagi bunga...kl tak kompom aku la org yg paling sedih sekali sbb takde ape2 melainkan cover scroll yang kosong...huhuhu...
ha yang dua atas ni plak masa konvo degree...yang bestnye konvo time ni jatuh time besday aku...21st october 2009...2 in 1...dan masa ni cuma mak je yang datang..ayah tak datang...aku pun tak ingat pasal ape ayah tak datang...sedih...yela i'm the only daughter...tapi ape leh buat...mak datang pun dah ok...so sama je mcm diploma sehelai sepinggang...so masa degree ni aku dah single...2 yang takde sape nak bagi bunga...hehehehe...
dan masa on that time kes H1N1 berleluasa..dapat la merasa jadi graduan DR tak bertauliah...ada gaya tak???hahhahaha...mula2 mmg sume refuse tanak pakai sbb nak amik gambar jadi tak cantik la...tp org yang jaga 2 dah bising2 sbb kitorang tak pakai..last2 gagah jugak la pakai...senyum pun tak function bukan leh nampak pun...hahahahahaha...

saje je nak selitkan gambar kat bawah ni..masa kitorang bercuti kat sarawak dan kedah...
yg ni kat sarawak...adik aku yg ujung 2 belajar kat uitm sarawak..die dah habis so kami 1 family g ''jemput'' die...hehehe..nampak tak zaman aku terlalu kurus disitu???

p/s : pas ni nak wat entry perubahan wajah aku dari tahun ke tahun...hehehehe...2009 - 2012

Thursday, November 29, 2012

bila aku memasak

masih lagi story time cuti seminggu tuk deepavali dan awal muharam...kan dah cakap citenye dalam draf tak habis2...ok2 ni cite last sepanjang cuti 2...hehehe...asyik dok dalam draf jek...setiap kali nak log in tgk ada benda kat draf...rupanya cite yg tak habis2 nak di citekan...lupa...huhuhu...
masa cuti seminggu 2 aku kan balik kampung kat kelantan...so kat sana mak dan ayah aku bz sangat2 membersihkan luar umah yang dah macam utan 2...so aku kat dalam umah tak tau nak buat ape...bukan tanak tolong tapi elok lerrrrr aku dok dalam umah daripada aku sedekahkan darah kat pacat2 kelaparan kat bawah 2...eeeeeeeee tidak lerrrr...kucing aku yang kuning 2 pun kene gigit pacat...ce teka kat mana pacat 2 dok???kat celah gigi taring kucing 2...patut la sakan je die mengeow tak benti...rupanya ada pacat...kekenyangan yang amat sangat lak 2...ngeri la kalo bab pacat lintah ni...even ayah aku pakai kasut but warna kuning mcm pua chu kang 2 pun pacat leh masuk gigit kaki die...seram...pacat kalo dah gigit kite darah yang kuar 2 tak benti2...2 yg aku tanak...dah la tak cukup darah lagi nak sedekahkan...
so oleh kerana mak dan ayah aku kat bawah, sesi memasak aku yg amik aleh tgh hari 2...sedangkan pagi 2 mak aku dah masak tuk ayah aku...hehehehe...daging masak kari...tapi aku amik sikit daging yg mak dah potong2 aku wat daging masak kicap...heheheheh...tuk adik aku makan jugak...ntah tebiat ape datang time 2...selalunye kalo mak ada aku mmg tak kan dan tak penah masak la kat dapur 2...even nak sentuh dapur pun tak tau nak wat pe...yela mak dah ada tuk masak...jadi aku pun gatal tangan nak masak tuk sendiri makan...kalo kari ni kureng sikit...
tarrrraaaaaaaa...jadi kan..ala setakat masak kicap mmg la jadi sbb benda senang...hehehehe...dan guess what???mak dan ayah aku tak makan...huhuhu..sedih...bukan tanak makan...tp ayah prefer kari lagi...tapi bila balik perak hari khamis 2 aku masak lagi masakan yg sama...kali ni aku letak lebih sikit lada hitam..sbb adik aku yg dok ipoh 2 balik...die yg nak lada hitam lebih...so aku pun letak le lebih...dan kali ni mak ayah aku makan...hahahahaha..dan habis licin...sbb dah takde lauk..sume goreng2...tak berkuah..harapkan daging kicap ni je la kuahnye...senyum puas hati aku sbb akhirnye aku masak tuk sume org makan...huhuhu...
dan esoknye...masih kat kelantan lagi la...hehehee..aku masak yg kat bawah ni plak...
ayam sambal..yg ni aku masak khas tuk adik aku yg bongsu 2...tak pedas pun...sbb die kalo pedas2 mmg tak makan...ayam nye pun 4 ketul jek..heheheheh...hasil usaha dok umah bujang ni hari2 masak so 2 la...sejak tunang jauh lagi la..tak makan kat kedai pun malam2...makan kat umah jek..siang je makan kat kedai sbb keje kan...harap dah kawin nati leh la kan masak tuk husband kite 2...

p/s : malam tadi makan bersama tunang setelah sekian lama tak makan bersama...dah lama tak makan kat kedai nak makan kat mana pun tak tau..tunang cakap die tak makan pedas jugak...sbb sup kat kedai 2 pedas...sabo je la...

Wednesday, November 28, 2012

keputusan IV

last week aku ada attend 2 IV...gamuda dan acmar...so dari hari isnin dan semalam terlalu kerap staff acmar call tuk tau decision aku coz diorang dah offer tuk aku keje kat situ.hurmmmm...
dan aku perlukan 2 atau 3hari tuk buat keputusan...mana boleh hari ni call hari ni nak tau decision...tp diorang nak tau gak...pas sorang tak berjaya tuk pujuk aku sorang lagi call...dan aku mintak bagi aku masa sampai pagi ni...pagi ni aku akan bagi keputusan...
hari ni aku masuk opis awal so aku terus reply email kat die...sebab diorang dah start keje kul 8.30pg...dan keputusan aku adalah...TERIMA...sampai bila aku nak keje mcm ni kan...so maybe this is my opportunities tuk become a leader...org lain nak naik bermula dari bawah...aku plak ada peluang tuk melompat...rezeki masing2 kan...
yang sedihnye bila aku perlukan sokongan tunang aku ntah kemana die...i mean die ada cuma sokongan die je yang takde...even this is my future life but in future also he will become mu husband...tinggal bape bulan je lagi kot...seriusly aku kecewa yang teramat sangat...org kata life as husband and wife is saling melengkapi each other...tapi yang aku rasa sekarang adalah aku yg melengkapkan hidup die sebagai seorang lelaki...tapi die tak melengkapkan hidup aku...huh...
sabar pun ada tahapnye...kalo nak org selalu memberi kene la belajar menerima dan memberi jugak....ni asyik nak terima jek tapi tanak bagi susah la...org kaya pun leh bankrap...so aku pun dah pikir from now on selagi aku tak bergelar isteri to anyone, my life is my decision...tak perlu la campur tangan org lain atau anyone opinion sekalipun you are my fiancee...siyesly kadang2 aku kene tegas...
next year bermula la kehidupan baru aku kat tempat keje baru...dan terima ni tapi resignation letter baru nak anta esok...hope everything is fine la...

p/s : sampai skrg marah kat tunang even he try to berbaik2 ngan aku...sory...i'm really disappointed.

Monday, November 26, 2012

alahaiii kucing

bulan ni kan ada banyak cuti...2 minggu lepas kan ada deepavali pas 2 selang sehari awal muharam...so sepanjang minggu 2 aku amik cuti la the whole weeks..nawaitu nye nak prepare tuk wedding...hiasan hantaran, pelamin,baju, khemah, make up, photographer segala bagai la...so at the end ape pun takde...hiasan hantaran 2 buat reben jek...fail..tak tau la salah sape...salah reben atau tangan keror nak buat...potographer dah ada dah...tp tak bayar booking je lagi...hehehehe...
tapi bukan ni nak distory kan...pasal kucing aku...tak tau skrg ni masih hidup ke tak...ce tengok pic kucing aku ni...
speechless kan???hampir putus leher kucing aku ni...bukan sbb gaduh atau kucing lain gigit...tapi disebabkan die garu sendiri ngan kuku die...kucing kat umah mmg sangat banyak...tp yg selalu gaduh kuning jek...dan die paling besar kat umah...suke merayap kat umah org dan makan kat umah org agknye la kan sampai besar lain macam jek...pipi sangat montel...tapi takde kat sini picnye...dan kuning adalah jantan...huhuhuhu...
aku perasan masa kat umah perak...tp tak sempat nak wat ape...kat umah kelantan la selama aku cuti 2 aku buh minyak gamat dan lidah buaya...esoknye 2 kering la luka2 ni...tapi petang 2 berdarah balik...sbb die garu...dan hampir seluruh badan die die dok garu dan gigit...aku tak tau nape jadi mcm 2...tak sakit ke dah sampai luka mcm ni...mesti sakit sbb masa aku nak titikkan minyak gamat 2 die cakar aku nak lari...sure pedih...tapi what to do...aku nak die elok...aku boh minyak malam2...leh die tido terus...
see...die dok je atas riba aku pas dititikkan minyak gamat 2...setelah dibelai2 baru la die dok diam..dan baju aku ni penuh ngan bulu2 die...gugur terlalu banyak...rasanya sakit ni...nak bawak g klinik haiwan mmg tak mampu...kucing banyak sangat2...sekor kalo check dah bape ratus...mana yg mampu mak aku jaga mak jaga la...makan whiskes...ngan ikan sadin ikan kembung..kelas kucing umah aku...mewah makan...hahahaha...
nampak tak muka sedih kucing aku ni...atau muka tahan sakit...huhuhuh...sabar ye kucing...nati aku balik harap2 ko dah sihat la ye...kalo die tak garu mesti dah elok dah luka2 2...kucing...kucing...

Friday, November 23, 2012

Garment faber steam iron

fuhhhhh fuhhhhhhhhhh fuhhhhhhhhhh...aku suke update blog pepagi sebab pagi2 takde keje sangat...nak buat keje pun kene tunggu ada mood jgk...kalo tak ape pun tak jadi nati...ada je yang tak kene...huhuhu...
tapi bukan pasal ni yg aku nak cite...heheheh...tapi pasal iron steam yang aku baru je beli kat kampung hari 2...masa sibuk cuti deepavali ngan awal muharam hari 2...iron ni dah lama aku idam2kan tapi disebabkan harga nye yang mahal nak mampus mmg tak mampu ler aku nak beli...on that time gaji ciput nak beli iron beratus2 hengget mmg tidak la....so skrg ni masih lagi gaji ciput tapi iron ni sangat murah la bagi aku...yela since aku idam2kan aku terus dan tetap buat survey harga sampai saat aku beli...merata tempat aku survey...akhirnye harga yg aku dapat sangat berpuas hati...
pernah dalam tempoh aku survey aku jmp harga yg RM699 punye...kat kedai elektrik yg ada kat the curve...mesti korang ckp kat the curve mesti la mahal...aku pun at first pk mcm 2 jgk...tp rasanya tak kot...brand sama jek..barang tetap barang sama... even thought die kata leh kurang lagi aku tetap tanak...sbb mmg tak mampu le kalo sampai 600...tak makan bape bulan semata2 nak iron 2...silap2 nati aku makan iron 2 plak...hahahaha...pencarian diteruskan...even kat mudah.my pun yg jual 2nd hand pun RM300++...


ni la iron yg aku beli 2 kat teluk intan...sila abaikan yg lain2 ye...bilik org bujang gini la ghopenye...hahahaha...dan baju kemeja kaler purple dan soft peach 2 aku try malam tadi iron...nasib jadi...sbb before this pas beli aku try kat kampung gosok baju mak aku kain cotton dari vietnam tak mau jadinye...tak tau pasal pe...maybe for certain2 jenis kain kot...tak tau la..dan baju kurung yg aku pakai hari ni pun jadi aku gosok malam tadi..hehehehe...
ha harganya...cuma RM210 hengget je...murah tak???harga mampu milik 2...huhuhuh...harga asalnye RM268...dalam catalog pun tulis mcm 2...aku tny leh kurang tak...dan tuk dapatkan harga RM210 2 aku kene tunggu lama sangat2...sbb aku mmg nak...so aku akan dapatkan the best price they can give...tapi sayangnye kaler takleh pilih sbb tinggal 1 kaler purple ni jek...ingat nak kaler kuning tapi habis...takpe la...kaler tak penting...janji well function...puas hati...
cuma bab gosok 2 dah 2kali tangan aku ni melecur kene wap2 yg kuar 2...panas gilerrrrr...glove mmg ada cuma tak pakai...dan ada certain part tak dapat gosok ngan elok..mcm lengan baju yg kat ujung2..dan side belah kanan aku payah nak gosok...maybe lum terer lagi kot...hehehehhe...boleh try sampai jadi la...banyak g baju...hehehehe....

Wednesday, November 21, 2012

Kerana bubur itu

lum kul 10 lagi masa update this entry...tengok la...betapa takde kejenye aku ni hari2 kat opis...ape nak jadi la...takpe2...asalkan gaji dibayar as usual...sama mcm org lain yg bz mcm org giler...sbb ada org akan mengamuk tiap2 hari kerana keje tension die 2...
actually this entry nak tulis malam tadi...tapi disebabkan kesihatan tak bape nak ok dan good sbb permasalahan setiap wanita setiap bulan...so terbaring kaku sampai terlelap la jawabnye...dan pagi ni tetap nak meneruskan niat 2...sbb entry ni cukup bermakna bagi aku...tetibe je teringat...cite ape yg aku nak sharekan ni adalah permulaan bagi segala2nye...fuhhhhhhh jiwang...
dulu masa aku mula2 kawan ngan tunang aku ni...diingatkan ye...masa 2 kawan je...tunang aku ni tak sihat on that time...die demam...dan masa 2 die adalah kawan lelaki yg rapat ngan aku so aku take care la jugak sikit2...sebab die demam aku ni dok p gatai mengoferkan diri nak bagi bubur...dan die nak bubur yg aku masak...hahahhaah..aku pun p cakap ok2...tapi aku tak pasti sangat masa 2 aku bz keje ke bz ape ntah...tapi for sure on that time mmg aku bz...sbb 2 aku tak sempat masak bubur...dan kekdahnye aku just p beli je kat mcD...masa 2 takde boikot2 ni ye...so dah beli 2 gagah la aku bawak ke umah die masa 2...tapi bukan la makan kat umah die...aku p amik die...bawak die kuar...dah demam2 2 bawak kuar umah jugak...ingatkan kuar dekat2 la jugak...rupanye dari shah alam ke bukit subang patah balik ke shah alam...sbb shah alam ni banyak la jugak tempat nak lepak kan mcm tasik ke dataran ke kan...
setelah bawak kuar dan sampai ke tasik seksyen 7 shah alam...haaaaaaaa...kat sini la makan bubur mcD 2...dari panas dah jadi sejuk dah bubur 2...travel jauh bebeno...walaupun masa 2 cuma sekadar kawan je tapi aku tetap malu2 ngan die...pasaipe tak tau la plak...hahahah..gediks kot...tapi mmg kecian...nampak sangat muka demam die 2...tapi kerana aku gagah jugak die...dan kerana bubur aku jugak die gagah...aku je yang tak gagah nak masak tuk die...ye la bukan senang nak masak bubur...ok2...masak mmg senang tapi nak tunggu masak 2 bape jam weiiiiiiii...
sampai je kat tasik 2 aku pun bawak la bubur 2 kuar...hahahaha...die ingat aku masak...rupanya mcD yang masak...tapi die appreciate jugak...sbb die tau aku bersungguh gak la nak bagi die bubur walaupun everything from mcD...aku suh die makan...tapi die tanak...sbb????????jeng jeng jeng...die nak aku suap die...alahaiiiiiiii..manja sungguh na kawan aku ni kan...kawan je pun nak bersuap2 bagai???oleh kerana aku pun masih segan2 malu2 biawak masa 2....aku main tarik tali jugak la tanak suap sbb segan tapi at last aku mengalah...aku suap jugak die...3 suap jek...pas 2 aku suh die makan sendiri...tapi die makan pun tak habis sbb bubur 2 dah sejuk...bubur ni sedap makan panas2...gpun die demam maybe takde selera sangat nak makan kan...fuhhhhhhh lega beb pas suap 2...walaupun 3 suap jek...tapi sampai skrg teringat....dan rindu saat2 manis dulu...skrg ni dah takde suap2 dah...tak tau kat mana silapnye sume 2...
dan malam tadi bila aku bagitau sume ni kat die die cakap ''nati suap lagi ye syg''...die jauh dari mata aku...dah terlalu lama...tapi aku gagah hidup kat sini...dan aku harap penantian dan kesabaran aku selama ni terbalas ngan sesuatu yang tak terhingga nilainye...dan kerana bubur itu la kami bersama sehingga sekarang...

Tuesday, November 20, 2012

Pengalaman Interview

dalam tahun ni saje cukup 3 kali kot interview...cukup la kan...dah nak ujung tahun takkan nak IV lagi kan...cukup la 2...try next year plak kalo ada rezeki lagi...
semalam dan hari ni direct aku IV...meh nak cite satu2 dulu...
Gamuda Berhad...nama besar ni...sume org kenal...kalo tak kenal buat2 kenal la...IV time 2.30pm...mcm biasa aku jenis sampai awal...biar awal dari lambat...dan biar datang dari tak datang kan...so aku kene tungug lama jugak la masa 2 sbb deme tgh IV sorang mamat cina ni tuk post Leasing manager...dan aku punye post adalah leasing admin...guess what???2 la nati boss a.k.a superior aku...manager 2 beb...hehehehe...IV kali ni quit simple jugak la...but fully english...dan yang IV aku adalah chinese man and gurl...well rasanya dah sedia maklum kalo org pompuan IV ni kerek sikit tak kira la cina melayu india pun...yang lelaki pasti ok...boleh bergelak ketawa la jugak kan...yg ni memang IV betul sikit la..sbb die tanya aku ape yg aku pahan dan tau pasal leasing ni...cite punye cite tak sampai 5minit pun cite aku...huhuhu...pas 2 die tanya akan kawin ke..akan pregant ke...kalo dah kawin of course la akan pregnant kalo ada rezeki..ape punye soalan la...rupanya soalan pregnant 2 sbb project tuk jawatan aku ni amik masa tuk complete 2years...so within this 2years tak digalakkan la tuk aku mengandung...atey giler...die nak project die je jalan lancor...akunye project nati tergendala 2tahun...nak kene pk masak2 ni kalo dapat offer pun...tanak la tangguh tuk dapat anak nati makin susah plak nak dapat...hurmmm...and after that ada quiz...ntah ape soalan la die suh aku circle sume 2...pas 2 kira itu ini..dah dapat jawapan 2 cantum kan...hurmmm...aku tak tau tuk ape...but for them maybe there is an answers...IV 2 just take few minit...tak sampai pun sengah jam...kejap jek...projek diorang 2 kat kota kemuning...cuma ofis takde lagi la kat sana...so sementara tunggu opis 2 aku kene base kat damansara ni la...tuk gamuda ni aku kene pk betul2 dulu la...especially pasal pregnant 2...
hari ni punye IV is Acmar international kat depan jusco bukit raja ni jek...giler dekat...10.30am...so aku tak g la opis pagi tadi...aku masuk lambat...aku sampai opis 12.00noon ni ha...dah kene replace 3jam...sabo je la...takpe2..demi masa depan ku..cewahhhh...so IV hari ni a little bit serius even speak in malay...siyes la muka manager ni mmg garang...pas 2 kalo die tanya mata tepat pandang aku..takut jugak aku...aku IV tuk post admin assistant...base kat site jugak...nasib aku ada pengalaman masa kat glomac dulu...so die tny ape yang aku paham pasal collection ni sume...dan ape yg aku tau pasal jawatan kalo org cakap admin assistant ni...more to kerani...die ckp kat aku ada degree takkan nak jadi kerani..dan gaji aku mintak 2 tak sesuai tuk gaji kerani...so die rekomen tuk jawatan admin exec...tapi die tanya aku la ready atau tak tuk take any risk...alamak aiiiii...ni yg gelabah...dan aku tak konfiden..even die pun nampak aku tak konfiden tuk jawatan yg di tawarkan...aku cuma cakap aku akan cuba la..sbb aku tak penah jadi exec...so ape2 hal nati aku la yg kene bambu...en sy keje bukan nak kene bambu..sabo je la...so tunggu je la jawapan dari diorang...
after dua2 IV ni aku attend...aku dah jadi belah bagi...semalam pas IV aku rasa aku nak p yg kat acmar ni dan aku berharap aku dapat kat acmar ni...pas IV kat acmar aku nak plak kat gamuda 2...sbb aku rasa org kat acmar ni garang2 belaka...huhuhuhu..camno ni...dan debar yg aku rasa masa iv kat gamuda dan acmar memang beza giler....kat gamuda mmg debar tak henti sampai la IV habis...dan kat acmar tak debar langsung...pas IV baru debar...haish entah la...tapi acmar ni dekat giler ngan umah...tak ada tol...cuma kene tempuh jem je la pagi2...takyah nak kene kuar umah sejam awal...ok2...pk pk...

Saturday, November 17, 2012

Kemalasan melanda

bulan november ni tinggal 2 minggu je lagi nak habis...pah 2 masuk disember...kejapnye masa berlalu...kejap je merasa 2012 ni...makin nak akhir tahun makin malas plak rasanya...sedangkan tahun baru islam baru je bermula 2hari...
aku bulan ni punye entry bukan main melambak2 lagi yang tak di publishkan...sbb bulan ni kemalasan tahap dewa ada dalam diri...pas 2 leh lak aku cakap ''nak tulis ape nak update blog ni''...huhuhuhu...
sesetengah org yang kalo dapat bercuti seminggu macam aku ni mesti banyak mende yang dibuatnye...selain balik kampung...org kata mengisi masa lapang...tapi aku masa lapang 2 terlopong macam 2 jela...sbb takde masa nak g mana2 selain menguruskan ape2 yang patut pasal wedding aku next year ni...giler la...yang wajib tak leh nak buat lagi so aku pegi la buat yang tak bape nak wajib sangat...
seminggu dok kat umah baru hari ni rasa bosan nyeeeee laaaaahhhhh...padahal esok pagi2 nak balik shah alam dah...sbb belah petang 2 aku nak sebey jalan nak p interview tuk hari senin 2...huhuhu...malasnyeeee...bangun2 pagi tadi dah pk nak kemas2 barang sume...tapi bila dah siap mandi tak jadi plak nak kemas sbb malas...siyesly aku malas yang amat2 hari ni dan hari2 sebelum ni...sampai membiarkan blog aku ni bersawang...
aku malas nak update...so malas nak cite jugak la walaupun ada benda nak dicitekan...huhuhu...saje je sambil2 baring ni tak tau nak wat ape...asyik2 tengok fb...lama2 fb lak tengok aku...huhuhu...so nati macam biasa je la aku update entry2 baru kat opis jek sbb takde keje...so boleh la sementara nak tunggu november berakhir...

p/s : entah ape la yg aku merepek kat atas 2...sume jadi tergantung...sabar je la...

Thursday, November 8, 2012

Betapa tegasnya dia

hari ni punye entry nak cite pasal keje...K.E.R.J.A itulah keje...kumpulan senario ada buat lagu khas tuk keje ni...kalo cakap pasal keje ni some people komited ngan keje...sanggup keje bagai nak rak...tak tau ape yang dikejarkan sampai nak keje bagai nak rak 2...mana tau kot cukup tahun gaji naik bonus bertimbun...malah siap dapat award lagi kan...itupun kalo dapat...jarang company nak wat benda2 yang meng appreciate staff ni...keje la bagai nak rak pun harammmmm...
ada org keje smart...not work hard..mcm study gak...study smart kan...keje kene bijak...bukan keje keras tapi nothing...2 la yang aku tulis dalam appraisal form aku masa aku nak di isytiharkan kompom kat sini...sebab aku paling benci keje hard sampai tension2 segala bagai ni...at the end nothing...
lain plak cite yang keje sambil lewa jek...kene maki kuar masuk telinga kiri kanan je la...yg ni tak tau la pasaipa jadi lagu ni...maybe sbb company tak appreciate staff...2 yg kuar dialog ''auk keje bagai nak rak pun bukan dapat ape...so baik buat sambil lewa jek''...who know...
so nak dijadikan cite pagi tadi aku ada call sorang minah ni chinese yang handle to pegang semua buku2 cek tuk company boss aku yg lagi satu...kesnye cuma nak transfer duit je dari UOB bank ke SMBC...oleh kerana cheque book dah habis boss aku mengarahkan aku suh bagitau kat jessica ni tolong oderkan new cheque book jek tuk bank UOB ni...keje simple kan...cuma isi form yang kat last page kat buku cheque 2..then send to UOB bank...keje yang amik masa at least not more than 10minit...
macam aku cakap keje smart...bukan keje hard...tapi sbb smart die 2 tahap PHD agaknye...dengan tegas die cakap ''this is not a part of my job scope''...see...dan guess what???aku suke cara die...bukan suke die...dan aku suke die tegaskan job scope die...bagi aku die betul...tak salah sikit pun...dan die sedar 2 keje admin bukan secretary mcm die...fuhhhh..secretary boss aku a.k.a superior aku yg benti ni habis sume keje admin pun die buat...siyes aku respect kat jessica ni...ye r die dibayar gaji tuk keje2 secretary je...tapi tak tau la die dapat ke tak job scope masa die mula2 keje dulu...mcm aku...job sope bukan main simple jek..tapi keje yang aku kene buat macam haremmmmmmm...
die sangat tegas tuk TIDAK buat any job related to administration...respect you la jessica...kan best if you work here...biar bukak sikit mata orang2 kat sini...ada ke patut minggu lepas punye pertelagahan admin yg poyo like she's boss said ''kat sini sume org kene buat keje sume org''...paham tak???pasai pe plak???boss bayar aku gaji tuk buat keje property...bukan keje admin or MM2H or car import segala bagai...wah sajak lak ko ye...yela at the same day die bengkek nape kene buat keje aku???pas 2 ko nak suh org lain buat keje ko...banyak ko punye hodoh...ape yg jessica buat sebelum 2 aku dah buat dulu dah...heheheheh...aku cakap in english coz have japanese people even my boss also cant understand if i speak malay ''if you want me to share your job his job her job or anybody job here i can do but at the end of month please share your salary''...wahhhhhhhhhh...ada bran???tanak plak...life must be fair ok...i'm not stupid as you...i'm degree holder...not diploma...bukan nak bangga tapi aku bengkek gak la...sepanjang aku keje kat sini mmg banyak benda aku bantah...hahahahah...if at the end aku received termination letter pun i dont mind...as long aku pertahankan hak aku...
jangan memain ngan aku...aku ada hak...aku keje kat sini bukan tuk jadi kuli...tapi tuk do my job...geram aku...betapa tegasnye jessica aku pun boleh setegas 2...maybe la boleh tolong sikit2 sekali sekala...tapi kalo dah selalu 2 bukan tolong..2 maknanya ko nak aku buat keje 2...

p/s : work smart not work hard...fight for your rite...

Tuesday, November 6, 2012

Harapan

haraaapaaaannnnn...harapan menjadi...lalalalallala...udah menyanyi plak...
actually aku ada entry yang nak distory mory morning glory ni...cuma aku tak tau nak letak title nye...2 yang citenye ku pendam je la...tapi makin di pendam makin tersiksa plak jiwa raga aku...huhuhu...rasa tak leh la nak simpan lama2...sebab org pompuan ni cara meluah die more in writing...lain org lain caranya...tapi aku salah sorang yang cara meluah ape yang terbuku 2 in writing la..marah geram sedih kecewa atau ape sekalipun perasaan on that time aku pasti akan luahkan...so 2 la yang tertubuhnye blog ni...
at 1st blog ni just for kerjaya aku on that time la...tapi dah tertukar plak...huhuhu...maybe sebab after aku tukar keje aku bosan tak tau nak wat ape dan terlalu banyak masa terluang 2 yang jadi diari plak blog ni...tapi bukan ni yang aku nak cite...huhuhuhu...salah salah...tersasar udah...
dah 4hari berlalu...baru2 ni ada ex aku cari aku balik...contact aku...bunyi macam playgurl la plak...takpe2...sorang dalam satu masa...dah takde cari yang lain...well cinta datang dan pergi...takde cara lain nak lupakan seseorang 2 melainkan menerima cinta org lain...bagi aku macam 2 la...sampai bila nak tutup pintu hati sedangkan ada yang sudi tuk mengubati...perghhhhhhhhh...ayat!!!
sambung balik cite...kami sembang la macam biasa...no!!!macam org baru kenal..dah lama tak jumpa...segan2...mcm 2 la...sembang on fone je la...lama jugak...2 yg terdetik dihati tuk mengimbas kembali kenangan aku dan die dulu...orgnye baik...muda...muda sbb mmg muda dari aku...2tahun...owh bila cakap muda ni jangan ada yang terperasan plak...sebab aku tau ada yang baca blog aku ni cukup berdendam ngan aku...helloooo...bukan hang sorang ja ex aku yg muda ok!!!!aku pun tak tau la pasaipa kadang2 dok sangkut yang muda jek...sbb aku pun awet muda kot...hahahahah...dah2 ngarut plak...
on that time mmg sayang bangat la...sbb aku betul2 kecewa before 2...dan bukan senang aku nak proposed kat laki ajak kapel ni...buang tebiat dah masa 2...giler kan...die pun tak sangka aku akan ajak die kapel...so bercinta la...tapi biasa la after few month...die pun muda lagi...laki kan...banyak benda yang die nak buat kot...ka enjoy tak habis lagi...saat 2 bermula la episod sedih duka lara hidupku...die mintak masa dari aku...tuk die pk sama ada die nak getting serius ngan aku atau tak...benda ni terjadi sbb ada satu hari 2 kami sembang pasal nak kawin ni...ketaq lutut kot...hahahahha...so at last aku undur diri after aku sedar die tak sayang aku...tak sayang sungguh2...tapi aku puas hati sbb aku dah buat habis baik masa bersama 2...mmg meninggalkan kesan dalam hidup die sampai sekarang...
rupanya masa sebelum aku tunang 2 die ada cari aku...masa 2 aku baru je kenal tunang aku...tapi masa die cari aku 2 die mmg kene maki ngan aku terbaik dari ladang punye...aku sound makan dalam sampai skrg la die tak leh lupa...aku sound sbb aku marah giler la...aku dah ada org lain baru die nak cari aku pasaipa...lambat...after that die tak cari aku lagi dah...sampai la 3hari yang lepas...semuanya terluah...
sampai skrg die masih tak lupa kata2 aku marah die..kat mana berlaku...walaupun dalam phone...die tanak aku marah dan benci die sbb 2 die tak cari aku lagi dah...tapi hati die paksa tuk cari aku 3hari lepas...kami dok ungkit balik ape yang pernah berlaku dulu..dan kebanyakkannye aku tak pernah nak ingat...yang perit je aku ingat...die plak dok ingat sumenye...even kenangan aku ngan tunang aku pun banyak aku lupa...mungkin ape yang terjadi dalam hidup aku buat aku jadi mcm 2 kot...takde ape yang manis tuk diingati...
aku diberitahu time yang die cari aku masa 2 die dah betul2 ready tuk getting serius dan kawin ngan aku...gurlppp...tertelan air liur aku...tapi dah terlambat...sbb aku dah jadi tunang org...dan die terkedu saat die terima msg dari aku jemputan ke majlis pertunangan aku...bagus jugak kan kalo meninggalkan kesan dalam hidup seseorang sampai die tak leh lupa kat kite..i means a good thing la..bagi die maybe die takleh dapat yg macam aku...opcos la cannot...mana ada org yg sama...cuma antara die dapat yang lagi baik atau...terpulang la...dan aku cakap kat die, die pasti dapat yang lagi baik yang mampu tuk cintakan die...
aku dah nak kawin by next year..aku tanak bagi harapan...cukupla aku terima die sebagai seorang kawan...yang akan support aku...mcm yang die cakap...die pun takut timbul balik perasaan 2...yang at last mmg timbul pun...hahahahha...bukan susah nak wat org mengaku..mesej je belit2 sikit...die dah terlalu lambat tuk sumenye...aku tak mampu tuk kecewakan hati dan hancurkan hidup tunang aku yang cukup susah payah pulihkan hati dan hidup aku...dan aku tak pasti apekah aku akan dapat yang sama dari die kalau aku bagi harapan pada die...haish...hidup ni susah atau kite yang hidup ni yang buat susah????
antara aku dan die mmg wujud perasaan sayang..tapi itu dulu...kini sayang itu sekadar kawan...dan tunang aku lebih berhak untuk sumenye...aku harap die dapat yang lebih baik dari aku dan belajar tuk menghargai org yang cintakan die...skrg ni bukan muda ke tak tapi sikap dan pemikiran kene matang...

Tuesday, October 30, 2012

She gone finally

dah seminggu berlalu farewell 2..baru hari ni aku nak update...cite dah basi...tapi masih segar dalam ingatan...cewah...mood masih sedih dan masih nak biasakan diri bila mengadap depan owh seorang lelaki rupanya...biasanya perempuan...sudah tukar kah???
no laaaaa...my best ever superior gone at last...she going back to japan...need to settle few thing regarding family matters...katanya la...or maybe dah tak tahan keje kat sini...sume keje kene buat...mau tak mati...and she getting old...dah 42...but still single...aku ingatkan baru 30++...ape la...
lusa die dah terbang ke japan...last day kat sini khamis minggu lepas...sedih2...dan hari ni 1st day aku...semalam MC banyak sangat makan daging korban...heheheh..pening kepala...patutnye darah tinggi...tapi g klinik semalam DR kata tekanan darah rendah...sudah dibagi nye ubat tambah darah...tengok je la ubat 2 sampai basi...heheheheh...
hari ni dan sampai bila2 rasanya aku tak kan banyak cakap as usual kot...yela penggantinye lelaki...even his very fluent speaking melayu tapi aku  nak cakap ape ngan die???nak gosip pun rasa segan megan lak...huhuhu...nak mengumpat rasa lagi la tak patut... secretary bos kot...inagaki dulu secretary boss jugak tapi ngumpat tetap ngumpat...sape kata boss tak wat salah...sebab die boss dan ni company die je yang membuatkan ''eh boss betul tak salah''...errrr tak patut tak patut...hahahahah...ok la...tanak cakap banyak...jom layan beberapa gambar last week masa farewell inagaki...sedih tapi makan tetap makan bergambar tetap bergambar...

kitorang makan kfc on that day...baju purple ni bini boss...

 boss dan inagaki...tak nyabor nak bukak hadiahnye...

 betapa terkejut agkanye muka die 2 ngan ape yang tertulis kat gelas 2...

yang belakang inagaki 2 la pengganti die...negishi..boleh cakap melayu...yang indian 2 our new driver...dan yang rendah macam pakcik ni steven...new HR...haisshhh tak tau la nak cakap pasal steven ni...huhuhu...hari 2 diorang pun diraikan la...new staff...


 

 dalam kenangan...inagaki akemi...die superior paling best that i have...sporting giler tahap cipan tenuk sume la...sume la share ngan die...tapi yang tak leh blah boss pun die berani marah...hahahahaha...lucu2...ada pape pasal org buli aku masa aku dalam probationary period 2 die la back up siap bagitau boss lagi...fuhhhhh...terbaik kan...skrg ni mana nak dapat...sendiri hidup la aku ni...buli la korang...aku cuma mampu mengadu dari jauh je inagaki oiiii...

p/s : banyak lagi gambar...sat g muak plak...


Saturday, October 27, 2012

nak kawin ke

lagi 5 6 bulan bukan lah satu tempoh yang cukup panjang tuk pasangan yang nak mendirikan umah tangga...kawin kawen dan kawen...aku ikat tunang tuk tempoh 1 tahun...tapi kalo nak cepat pun boleh...nak lambat sangat la tak digalakkan...dan aku pun tanak lambat2...terseksa hidup...hahahhaha...skrg ni hari2 rindu dan ingat tunang...kan lebih manis kalo pas ni hari2 rindu dan ingat kat suami...sedap je bunyi suami 2 kan...
bila dipikirkan tak caye je aku nak kawin...tapi mikirkan tahun ni baru seminggu je aku umur 27tahun so kene caya la nak kawin ni kan...sbb dah tua...no tak cantik 2 nak kawin...hahahah...kalo tahun depan kawin 2 dah ke arah angka 28tahun...tua tua tua...huhuhuh...tapi nak wat mcm mana jodoh datang time umur2 mcm ni...terima je la...nak tunggu bila lagi...
bila cakap soal persiapan perkahwinan ni kan...aku pun tak tau nak cakap dah bape pesen persiapan aku...persiapan wajib 0%...sebab???ape pun tak buat lagi...more 2 persiapan bekas2 hantaran...bunga2 hiasan...bunga telur...2 la...
bab yang paling penting borang nikah...surat akuan bujang...surat permastautin...ic saksi...ic wali...hiv test...dan kursus kawin tunang aku...aku dah p kursus awal dah...pening ni mikir...sbb aku kene pikir tuk kedua2 pihak sekali...pengalaman dari kawan2 yang dah kawin kebanyakkan lelaki amik mudah jek...bila bincang soal kawin mesti gaduh...dan aku tak terkecuali..kadang2 sampai menitis air mata memikirkan sume ni...beratnye la beban nak kene tanggung nak siapkan sume 2...
penah sampai 1 tahap 2 aku dah tak leh tahan sangat aku cakap aku tanak kawin...aku suh tangguh sampai aku rasa aku dah ready nak kawin...yela yang nak kawin aku dan die...tapi ibarat mcm aku nak kawin sorang2 plak...bukan la aku tak paham lelaki ni banyak beban bab duit hantaran 2...tapi setahu aku kitorang dah dapat pun jalan penyelesaiannye...macam aku cakap yang nak kawin aku dan die..so aku tanak lepas tangan bab duit hantaran 2 walaupun ramai yang setuju yang bab 2 tanggungjawab laki tuk sediakan sumenye...aku tanak laki aku tanggung hutang keliling badan disebabkan nak kawin ngan aku...so its better tuk aku sama2 ringankan beban die...
so y not die pun ringankan beban yang aku tanggung skrg ni...bila nak wat sumenye 2...semalam aku bawak mak p sungai besar...beli barang2 yang aku cakap 2 la..bekas2 hantaran bunga segala bagai 2...aku MMS kat die pun takde respon ape...nape la sampai mcm 2 sekali jadinya kan...nak kawin ke tak ni...

Wednesday, October 24, 2012

babysitters

dua minggu lepas aku jadi babysitter...dengan rela hati jaga satu2nye anak buah aku 2...sebab abg aku nak g mancing...kak ipar aku lak keje...bukan diorang takde pengasuh..ada sebelah umah jek...tapi aku dah rela nak jaga so on that day diorang tak anta la p pengasuh...
kul 6.30 hari sabtu 2 along dah kejutkan aku suh bangun...sbb die nak g keje dah...bini die dah g dulu...lupa lak nak bagitau..umah diorang kat kg dato keramat...kak ipar aku keje kat HKL...so aku pun mamai2 2 bangun la jugak...terus dok kat ruang tamu 2...mamat (nama panggilan anak buah aku...actually aku je yang panggil mcm 2) dah pun bangun pagi 2...dok merangkak2 kat depan 2...aku pun baring la atas kusi sofa jek...tanak ganggu die merangkak...sat g nangis lak...sbb nengok org tak kenal...pas je abg aku kuar umah betul mamat ni nangis...adoiii aiiiii...sabo je la aku...aku pun dukung la die...elok kejap...pas 2 nangis balik walaupun dah dukung...sbb org tak kenal...ada la dalam 1jam die nangis...aku pun tak tau dah nak wat ape...tv bukak ni...cite katun...mmg biasa mcm 2 pepagi bukak tv bagi die tgk katun...sudahnye aku yg tengok katun 2 sbb die nangis...bagi susu minum kejap2...aiii susah hati aku...lama 2 nangis...aku msg kak ipar aku suh die tanya pengasuh...aku tanak la jaga...tapi pengasuh kata die nak kuar sbb semalam dah bagitau tanak anta...adoiii...aku pun gagahkan diri jaga la jugak...


lepas bagi susu 2 die ok kejap...ni la rupa atas ni...nak menyandor jek...layan katun..pas 2 die nangis balik...keje aku dukung duduk dukung duduk je la...last2 aku g dapur bagi biskut panjang...die nyonyot2 mcm minum susu...pas 2 aku dukung terus die tetido...adala dekat sejam die nangis...sampai kul 8...rupanya ngantuk nak tido...hahahahha...masa die tido 2 aku pun layan la tido sekali...ngantuk lagi...


macam2 gaya ada tido...bukan mamat ni..aku la...hahahahha...betul2 aku tido time ni...sampai mamat ni dah bangun pun aku tak sedar lagi..sampai la die kuarkan bunyi nak kejut aku baru aku sedar...tapi die tak nangis sbb puas tido...kul 10 baru bangun...aku pun bagi la die makan...biskut...
dah tengah hari 2 aku nak masak la...sbb die pun dah leh makan nasi...nak jadi kes nasi 2 aku tak tekan2...ingtkan dah masak nak bagi mamat makan...rupanya ape pun tak jadi lagi...tunggu la lagi sengah jam..sambil2 2 nak masak lauk la...tapi mamat ni nangis...sbb takde org depan mata die...takut ke ape nak tengok tv sorang2...


gambar2 kat atas ni pas die kenyang makan biskut ntah bape keping...sbb nasi tak masak punye pasal...dah kenyang senang hati la leh aku masak lauk2...ni aku intai die dari dapur la..sebab senyap semacam jek...habis sume dicapainye...yang tak sedapnye die diam sbb die makan tisu...dapat lak 2 tangan die capai...aku cungkil mulut die paksa kuar...banyak lak 2...patut la senyap semacam jek...bajunye aku dah bukak sbb kotor...makan biskut cipmore...lagipun pas aku masak 2 aku nak mandikan die...tapi pas die bosan main sorang2 die merengek la...dah kedapur plak mamat ni...teman aku masak...aku kesana die ikut sana...aku bukak peti ais die bukak lagi besar...nak tengok jugak 2 ape ada kat dalam...tapi yang bahaya aku tumis sambal...takut merecik minyak kene kat die..aku tolak la anta die ke sini balik...tanak 2...nangis2...last2 aku tutup api...bior sambal dalam kuali tak masak lagi...aku mandikan die...pas 2 aku tidokan die balik...


org tido peluk bantal..die nak peluk gak botol susu die 2...dah bersih pun die...aku je yang tak bersih2 lagi...aku p sambung masak...ingat pas masak 2 nak mandi tapi tak jadi..sambung tido...sbb aku betul2 tak cukup tido...huhuhu...bila bangun 2 nak mandi ngan die2 sekali bangun...adoiiiiiiiii...sabo je la...aku kene perati je die buat ape...takut terjatuh ke ape ke kan...sbb die baru nak belajar berdiri...yang tak bestnye 2 die tanak duduk dalam kusi roda die 2...nak kuar...sbb nak buat mcm dalam gambar bawah ni la...


leh berdiri...capai sume menda dan masuk mulut...suke la 2...hahahahha...marah pun die merengek kejap jek...pas 2 wat balik...kalo dok dalam kusi roda 2 mesti angkat tangan sebelah sbb nak dukung...hahhahha...2 la pengalaman aku jaga anak buah sendiri..baru anak buah...lum anak sendiri lagi...agaknye ada anak ni mmg tak cukup tido la dibuatnye...ahad 2 aku balik awal dalam kul 2 lebih...sebab nak balas dendam nak tido puas2 kat umah...hahahaha...

Monday, October 22, 2012

1 jam yang bermakna

semalam besday aku...bape kali ntah nak bagitau kan kan...hehehehe...1st wisher of cos la en tunang tercinta gitu...dan di fb 1st wisher is my younger brother...no4...ayat die yang paling aku suke adalah ''thanks jadi kakak yang paling best''...hahahah..best kan...jadi kakak paling garang paling ntah ape2...2 la yang paling best katanya...sy syg adik sy..hadiah jgn lupa...hahahaha...
seharian semalaman aku menunggu tunang tercinta...dari siang ke malam...dari pagi ke tgh hari ke petang dan ke malam...actually aku tak bape sure die datang ke tak tuk celebrate...mulut kata tak kesah if he cannot make it sbb tau die keje semalam...mesti penat...sbb hari sabtu 2 die ngadu penat sgt...tapi hati plak macam nak majok je kalo die tak datang...boleh plak ek mcm 2???takpe soal hati aku ni aku leh pujuk tuk memahami tunang aku...dan selalunye mcm 2 la...
so kejenye aku ni semalam sambil tunggu sambil makan tido tak sudah2...ape pun tak leh...sbb 2 jugak la aku semakin membesar sbb setiap hari sabtu dan ahad aktiviti makan dan tido je la...ish ish ish...dan lepas maghrib 2 aku direct je tanya die datang ke tak...die kata tak gerak lagi sbb ujan lebat...tarraaaaaaaaaa...yeay tak jadi datang sbb aku risau yang amat sih...sana ujan lebat..dan kat sini shah alam ujan baru nak slow down coz dah lebat awl2 2...tunggu punye tunggu ujan nak slow2 2 aku suh die mandi dan makan la...takyah tunggu...tapi die nak make it jgk...die sanggup turun umah semata2 nak suh aku dengar bunyi ujan yang lebat 2...motif???takut aku tak caya la 2...dan takut aku pk die ngelat tanak datang celebrate besday aku...mcm 2 pun boleh ker???hahahahha...so aku pun buat la mcm biasa sbb aku dah pesan takyah datang...bahaya drive dalam cuaca mcm 2...malam lak 2...tak lama lepas 2 aku tak sedap hati...diam aje tunang aku ni..dah mandi ke makan ke...aku call la dalam kul 8.20mlm mcm 2...rupanya dah dalam kete otw nak kesini..ish budak ni...kalo aku tak tpon gamak tak tau ler...dan ujan masih lebat kat sana...aku suh die hati2...punye la tak sedap hati 2 sbb risau aku call lagi dekat 9.30mlm tanya lokasi...baru sampai sg besar katanya...ujan lebat dan kete banyak...aku bajet sah lambat ni sampai...sempat la aku nak tido dulu...dan aku baru nak lelap mata nak kul 10mlm 2 aku terdengar bunyi yang mcm ku kenal jek...bunyik ape lagi bunyi kete die la..ekzos tanak besar gedabak..sekali aku intai kat tingkap mmg betu....bayangkan 9.30 kat sg besar dan dalam masa sengah jam je leh sampai shah alam...tipu je die ni...bawak ntah macam biawak pelesit mana ntah...aku pun siap2 la...turun sambil senyum meleret..dah 2 minggu tak jmp die...mau tak meleret senyum 2...dapat lak jmp masa besday aku...
kitorang terus g tasik seksyen 7...die nak tgk jgk aku potong kek dan makan...walaupun terlalu simple tp siyesly terharu ngan kesungguhan die 2...beli kek sumenye...lepas set up lilin yang cuma 3 batang jek...ape pun tak leh...bila tanya nape 3 jek?nape tak mintak 27??die kata cukup la 3 batang jek..banyak2 nak wat ape...sabo je la aku...aku duduk kat pangkin 2...die lak diri sebelah aku...tanak duduk...tak feel katanya kalo duduk...dah tiup...potong...pas 2 aku suap die...dah terbalik kan???sbbnye besday aku tunang langsung tak romantik...beza ngan besday die aku plan baik jek...besday die aku suap dan besday aku pun aku suap jugak...
lepas 2 kitorang g mamak...sbb aku tak makan lagi..yela ingatkan nak makan ngan die...rupanya die dah makan...so aku tanak la makan sorang2...aku yg suh g mamak..nak makan roti jek...die kata besday die siap makan kat piza lagi..besday aku makan kat mamak jek...hahahhaha..takpe la...aku ckp aku paham die keje bz tak sempat nak wat sume 2 tuk aku...die datang pun dah cukup ok pe kan...
dan sume yang berlaku kat atas ni dalam masa sejam jek...kul 11 kitorang dah gerak balik dan die anta aku...thats all...simple ringkat cepat tapi cukup bermakna...org kata biar ada dari takde kan...dan kek 2 skrg ada dalam peti ais kat umah...tak sempat nak bawak g opis hari ni...kek mcm biasa la kek coklat sbb die tau aku kureng sikit perisa lain2 ni...malam ni nak pulun kek 2...hehehhehe...

captionnye ''happy birthday tunangku''...


p/s : tak sabar nak tunggu hadiah dari tunang...apekah agaknye yeee????



Sunday, October 21, 2012

besday saya dan...

hari ni besday aku...hepi besday to me...en tunang baru je lepas wish...tapi die takde sama2 ngan aku skrg ni...takpe la...esok die balik semata2 tuk celebrate ngan aku...hari ni die tak balik sbb die kata tak larat penat keje...esok pun die keje...kalo tak larat pun tak pe...at least die dah wish...
masa die call tadi belum lagi kul 12...hehehe..die tanya jam aku dah kul 12 ke lum...dan die jgk tanya nape aku ceria je mlm ni...mesti la ceria sbb hari ni kan besday aku...en tunang senang hati dgr aku ceria je...die wish hepi besday...die cakap die sentiasa dan tetap akan sayang aku sampai bila2...dan hanya aku segala2nya tuk die...siyesly sedihhh..kite nangis...dan die kata hari ni besday aku so die tanak aku sedih2...huhuhu...sedih la sayang...dan die kata lagi (banyaknye die kata...huhuhu...ape leh buat..dah die call of cos la banyak katan2nye kan...) tahun ni dan hari ni aku celebrate besday sebagai tunang die...cuma sekali ni je...tahun2 lain dah takde dah...dan tahun depan celebrate besday sebagai isteri die...sweet kan???2 la yang membuatkan aku bertambah sedih...
die skrg ni ada kat lumut...makan c food...kawan2 die belanja...so die tak balik lagi...kat sana dah la line maxis takde...so masa sampai tadi die pakai hp kawan die bgtau die dah sampai kedai makan 2...dan tuk wish besday aku die masuk kete semata2 nak dapatkan line...he so sweet...
hari ni besday aku...so hari ni jugak la die tunggu selama ni tuk wish dan celebrate sebagai tunang aku...katanya la kan...sbb die nak jadi org pertama wish...die tanak walaupun jadi yang kedua...dan bagi aku tak kesah la die yang keberapa...tapi at least die wish...dan ape pun die tetap yang pertama tuk aku...
sangat tak sabar nak tunggu siang malam hari esoknye...sbb nak dapat kek...leh tiup lilin...agak2 la kan die buat surprise ke tak ek...hehehehe...dan ada hadiah ke???

p/s : nawaitu nak mintak kasut la sebagai hadiah...hehehehe...

Friday, October 19, 2012

Tesco dan Giant semakin galak menipu

kalo duduk kat KL ni susah jgk nak cari pasar basah yang macam kat kampung2 yang masih ada lagi...takkan la nak p pasar borong selayang kot semata2 nak beli barang basah lauk pauk sume 2...takde maknanya...kalo kat kampung setiap daerah mesti ada pasar basah die walaupun kecik mesti ada dan beroperasi setiap hari...kat shah alam ni yang aku tau ada kat pasar basah section 6 2 je la...2 pun mahal...sbb ape mahal...sbb ni kan KL...gggrrrrrr...
aku yang dok kat section 7 ni harap p pasar malam setiap hari rabu 2 je la...owh lupa setiap hari ahad ada pasar pagi kat stadium shah alam...maybe kat sini style seminggu sekali je jual benda2 2 sume...tak macam kat kampung tiap2 hari ada...dan tiap2 minggu sabtu dan ahad akan perbanyakkan stok berbanding hari bekerja...kalo kat sini hari ape pun nasib korang la...datang cpt dapat la beli lauk...datang lambat tgk bekas je la yang ada...
so kesudahannya ramai yang p tesco dan giant...or mydin...dan hypermarket2 yang ada kat shah alam dan KL ni tuk beli barang basah...persoalannye bukan nak cite pasal pasar barang basah ni tapi harga yang ada kat tesco dan giant...mungkin kebanyakkan dari kite ni amik remeh je tang harga...lain yang dipamerkan lain plak yang kene tag kat kaunter...kalo lagi murah dari yang dipamerkan takpe la jugak...ni lagi mahal...bezanya bukan seposen dua...tapi lebih dari RM3...seingat aku blogger Hazrey penah tulis kat blog die pasal giant...pasal harga dan staff giant yang kat johor 2 kurang ajor yang amat...so kat sini takde bezanya...
kat aku tak pernah jadi lagi...bukan la tak pernah jadi tapi aku tak pernah cek lagi harga2 mcm 2...dan aku adalah salah sorang yang amik remeh jgk bab harga ni...tak tgk pun harga yang dipamerkan...amik dan scan tuk bayar...pas 2 time nak bayar baru terasa macam mahal la plak barang2 yang aku beli ni...selalunye aku bandingkan harga barang2 antara watson dan guardian...hehehehe...
oleh kerana hal giant dan tesco ni pernah terjadi kat opismate aku yang skrg ni dah 2x die kene...kat tesco sekali dan kat giant sekali...bagus opismate aku ni sbb die mmg survey dan tulis harga2 barang2 yang die nak beli...dalam minggu ni jgkla...aku teman die p giant kat bawah amcorp mall ni...die tulis kat note book die harga barang2 yang die nak..then die p survey buat yang sama kat tesco...mana yang murah kat situ la die beli...dulu pernah terjadi die beli roti jek...harga yang dipamerkan RM3 je...tapi bila scan kat kaunter RM3.80...kawan ni jenis survey harga dulu...so die pun bawak la RM3 je...so die cakap la kat cashier 2...harga ni salah...tau ape cashier 2 buat???ngan muka kereknye nak marah dan bengang die jerit panggil kawan die...kot...suh cek harga...bila cek mmg betul harga cuma RM3 jek...so nape harga yang dipamerkan lain dan harga yang di scan lain???salah sape???atau salah kod bar 2???untung2 giant dapat 80sen free...80 sen ye..bukan 8 sen...tapi kalo 8 sen pun sekalipun dan 10org beli roti yang sama tak ke untung???
kes yang sama berlaku kat opismate aku semalam...kali ni kat tesco plak...harga naget...yang dipamerkan RM11.99 tuk ramly naget...tapi bila discan harganya otomatik jadi RM14++...kira la bape tesco untung???bukan seposen dua...RM3 ye...dan kalo 10 org bape ringgit tesco kaut untung haram???lagi satu yogurt...die tulis RM3 untuk 2...tapi bila scan RM3.50...dan kawan 2 plak beli RM6...bape die kene tipu???pasal naget dapat la diselamatkan...2 pun sama yang berlaku kat giant...tgh org ramai2 dok jerit panggil suh org lain tengok harga...dan die tetap terus scan barang2 lain...
sampai bila hal ni nak terus terjadi ek???harga tak terkawal langsung...salah sape???takkan tetibe bar kod 2 yang salah???so korang2 yang suke sangat pp giant dan tesco pas ni hati2 la dalam membeli belah ye...setelah ape yang berlaku kat opismate aku ni aku pun nak wat la mcm 2 pas ni...ape nak jadi jadi la...aku pedulik ape...hak membeli hak aku...ni menindas rakyat namanye...stupid!!!!

Wednesday, October 17, 2012

saman

hari ni rabu...ala sume org tau hari ni rabu...takyah bagi tau pun takpe...ala aku saje je nak bagitau..sbb aku bosan...takde mende nak buat...dah nak tgh hari...
dah lama aku tak update blog...hair2 aku bukak...cuma aku tak tau nak cite pasal ape...at 1st nak cite pasal aku jadi babysitter tapi usb cable hp tertinggal kat umah along...so alamatnye nati2 je la aku cite...tunggu dah basi sikit..sbb ada few gambar nak tunjuk...baru meriah sikit citenye...bosan la cite tapi takde ape nak tengok as reference...wah dah macam buat thesis plak nak ada reference segala bagai...
actually nak cite pasal saman...bukan la kene saman...tapi nyaris2 nak kene saman...pagi tadi g area damansara height ngan opismate...bukan takleh g sorang...area sana susah nak parking so terpaksa la ajak tuk standby dalam kete...teman berborak pun ok jgk...pegi mmg kejap giler la...sbb dekat je...rasa dekat sbb dah tau jalan...cuma tak bape konfiden sangat je tadi...nasib betul...
pegi sana 2 nak collect cheque...commission jual unit kat st mary...70k 2...banyak giler...pakcik kayo...sbb ape pakcik kayo...sbb duit company...sbb ape pakcik sbb boss aku laki jepun dah tua...pakcik la kan...hahahahah...bila sampai sana parking kat tepi jalan jek...sbb parking tuk menara millenium 2 bukan main jauhhhhhhhhhhhhh ke bawah duli 2...giler kalo jalan ni mau tonggek dibuatnye nak daki bukit...so better tepi jalan...sbb opis nye aku pun dah tau...coz hari selasa lepas 1st time aku pegi...so ni 2nd time dah tau la nak masuk kat mana...naik lift yang mana...jmp sape...cakap ape...blah blah blah...settle...5minit je...
masa aku nak turun 2...ok dah turun lift dan dah kuar lift...aku call agent pasal nak reconfirmkan appointment esok...dari kejauhan ni aku dah nampak dah polis tgh saman kete2 yang dok parking tepi jalan...termasuk la kete aku...bukan polis trafik tapi org perbandaran la ni...kan diorang dah ada kuasa veto tuk saman2 ni...aku selamba je jalan sambil cakap dalam tpon ngan agent 2...speaking...sambil2 2 aku intai la jugak kete aku ada ke kertas saman 2...tengok punye tengok macam takde...tapi tak konfiden lagi...eh takkan kene saman kot sbb ada kawan aku dalam kete jadi penunggu...hahahahha...aku pun lalu la belakang org 2...die pun tgk je aku sbb aku speaking..pas 2 aku buat selamba jek...masa 2 die tengah saman kete depan kete aku myvi...die ingat 2 kete aku...tapi aku buat bodoh jek...die tengok sampai la aku masuk kete pun die tengok lagi...hahahaha...nasib tak kene saman sebab ada kawan aku...kawan aku plak try to call aku tapi tak dapat sbb aku tgh engaged...pas 2 ape lagi..terus blah je la...fuhhhhh..nasib tak kene saman kan...