Monday, December 30, 2013

Minum air gula

well helloooo...minggu lepas aku check up dua kali kat klinik kesihatan 2...1st check up 2 memang check up bulanan yang normal la...masa tiba giliran aku terus kene p kat tempat amik darah...pas 2 diorang tanya aku puasa ke tak..sah2 la aku tak puasa...rupanya hari 2 aku kene minum air gula...tapi takde sape yang informed last month bahawa aku kene puasa sehari sebelum check up 2...makanya tak jadi la aku on that day minum ayak gula dan tak jadi la die nak amik darah aku...fuhhhhh...selamat...so buat normal check up je la...timbang berat then tunggu jumpa nurse...berat naik 3kg ok...bulan lepas naik 2kg...so total is 53kg...masa jmp nurse 2 die dah suspek aku kene kencing manis sebab berat mendadak naik...sepatutnya naik 0.5kg je sebulan tuk kandungan yang baru 17 minggu..hurmmm pape je la...so die suh aku datang lagi sekali hari jumaat tuk minum ayak gula 2 nak detect ada ke tak manis kat kencing aku...huh...
nasib la jumaat 2 aku amik cuti...tapi cuti sebelah petang sebab mula2 nak dgr breast feeding talk...sudahnya kene check up pagi so cuti la the whole day...dengan niat petang 2 tak p pun dengar ceramah sebab badan lemah lesu tak bermaya dan terus demam setelah minum air gula yang perghhhh manis dan kene amik darah kat dua2 tangan...kebas sungguh...da la kene drive sendiri...lenguhnya la masa 2...
masa kene minum air gula 2...aku siap tanya lagi org yang kat dalam 2..masa 2 die sorang jek...tanya manis tak...die senyum siap angguk2 lagi...tengok die minum pun seksa...perot die dah besar dah masa 2 dan kompom lebih besar dari perot aku...aku org kedua...masuk org ke3...tgk2 org pertama tadi habis la jugak...pas 2 org ke3 2 habis dulu dari aku..ish tak leh jadi ni...aku pun minum la cepat2 walaupun manis tapi tanak dok sorang2 kat dalam 2...ngeriiii nyah...manis ke apa aku telan je la...pas minum 2 terus tak bermaya...aku ada gak before ni baca sesape yang penah minum air gula mmg badan lesu dan letih jek...pas 2 mengantuk...sebab 2 la pas minum 2 diorang suh tido kat bilik menyusu...nak tunggu amik darah lagi sekali 2 jam 2...lama giler...so aku pun baring2 la bersama yang lain dalam 2...siap tido...aku minum air gula dalam 8.45pg so die suh aku standby 10.45pg kat bilik amik darah...dalam lelap2 2 aku tetibe rasa sakit perot dalam kul 9.30pg...ingat nak g membuang ayak besar...sekali membuang lain daaaaaaaaaaa...membuang ayak gula..habis sume kuar...macam mana aku minum manis 2 macam 2 la die kuar dengan kemanisan 2 sekali...dasat kan...nampak tak anak aku pun tak suke...lagi nak suh orang minum...elok2 takde kencing manis boleh manis kencing aku dibuatnya...kalo minum sikit cawan ye cawan yang kecik minum teh kopi 2 maybe leh gagah lagi la kan...ni gelas sebijik macam kat kedai mamak 2...gelas kaca...ish ish ish..dasat sungguh...ada satu blog aku baca 2 betapa untungnya die dapat minum air gula siap perisa lagi...boleh pilih nak anggur ke oren...kalo ada perisa walaupun manis aku rasa gagah jugak la aku nak minum kan...sabar je la mak...so air gula 2 mampu bertahan hanya 45minit je dalam perot aku...tapi aku tak bagitau sesape pun...nurse pun aku tak bagitau...aku gagahkan diri tunggu gak sampai 10.45pg macam minum air gula tak buang balik tuk amik darah 2nd time...heheheeh...tapi kan pas muntah 2 badan otomatik bermaya sikit la...kuat betul penangan air gula 2...harap2 sekali ni je la kene minum....dan berat badan naik mendadak pun sebab baby tgk syok makan apa yang mummy die makan...nak risau apa kan...kalo amik darah 2 memang dah takde kencing manis atau manis dalam kencing ke apa ke just ok la kan...tekanan darah pun ok so should be ok la...ni diorang saje je nak buat aku risau pk bukan2 pas 2 cite kat suami pun bukan2...pas 2 alasan nak scan baby...hahahahahha..tetibe je kan...padahal takde kene mengena...
lepas amik darah 2nd time 2 betul2 tak bertenaga balik...tangan kiri kanan lesu kebas dan berdenyut...2 yang balik2 2 terus panas 1 badan...demam sampai ahad...dasat2...pengalaman sungguh mengandung ni...indah dan pelik pun ada...hahahah...pelik sebab kene makan minum itu ini...tapi best...

p/s: sekarang mummy tgh tunggu baby bergerak2 plak dalam perot...daddy pun dah tak sabar sayang...asyik pengang perot mummy...tapi daddy selalu main pusat mummy...daddy cakap main jari ngan baby...hahahah...

Tuesday, December 17, 2013

Husband, abg ipar, menantu lelaki tunggal yang manja

Well hello...hari ni nak story about my hubby jek... tanak story benda2 lain...pasal perot semakin membuncit dari hari ke hari pun kite story next time je la ye...
suami aku adalah satu2nya menantu lelaki tunggal dalam family aku coz aku adalah anak perempuan tunggal...suami aku plak anak bongsu dalam keluarga die...sah2 la manja kan...dulu manja sume aku kongker sorang2...sekarang ni sejak dah berkahwin kene share plak manja2 2...huhuhu...
dulu yang aku tau layan diri sendiri jek...apa2 pun dulukan diri sendiri...mentang2 pompuan tunggal...sume leh dapat...tapi takde la melampau aku nak pau mak ayah aku kan...bila dah kawen ni kene belajar plak dulukan suami lebih dari diri sendiri dan keluarga...
contoh pertama...hari ahad usually hubby tak keje...kalo keje pun jarang2...so ahad sempat la breakfast 1 family together ngan mak dan ayah...yang aku ni jenis sempoi laki bini plus extra sikit kat aku ni malas...hahahaha...contohnya macam sediakan minum...mak aku siap beralas cawan 2...aku sediakan tuk suami bagi cawan jek...mak dah pot pet marah...hubby plak kata tak payah alas2 ni...kalo tetamu 2 lain la...haaaa...tengok2...mak cakap tak boleh macam 2...suami kene layan elok2...mak sediakan air tuk ayah pun beralas...ok2...yang aku cakap extra mlaas 2 sebab malas nak basuh pinggan cawan bebanyak...hahahaha...ni adalah contoh mertua manjakan menantu...
contoh kedua...hubby anak bongsu yang tak penah ever in his life masuk dapur memasak...wokeyyyy...walaupun adik badik aku sume laki tapi alhamdulillah mak aku train sume sekali masuk dapur pegang kuali senduk segala bagai...heheheheh...nak telur goreng pun hubby order kat aku jek...terer tak????die ingat kedai makan gamaknya...hahahahaha...tapi masa aku mula2 pregnant dan mengalami alahan yang teruk dan kelaparan tahap gorilla asik nak makan jek...ada 1 malam 2 aku plak yang order telur goreng dari hubby...kul 10  malam 2...ya ampunnn nyah...nasib tak terbakor dapur mak 2 dikejekannya...sampai berasap...pas 2 telur kuningnye berderai...since that 2 la pertama kali aku suh die goreng telur...pas 2 takde lagi dah...kalo nak minum air panas jek aku order milo oooo dari die...2 pun bila aku dah mintak berkali2...aku jugak yang masakkan air...die tinggal nak bancuh milo 2 jek...dasat kan???
contoh ketiga...biasanya sabtu ahad mak dan ayah aku takde kat umah...selalu balik perak...cuma kadang2 jek tak balik...hubby plak jenis jarang nak bukak peti ais tengok makanan apa yang ada dalam peti 2...sedangkan sume org tau dalam umah 2 tak penah missed about makanan...sentiasa ada...paling cikai pun jajan tak pun biskut kering...so mak aku macam pelik la sebab tak penah nampak die makan kudap2...aku cakap die kene letak depan mata mak baru die makan benda2 tu sume...kalo nak bukak peti tengok jangan harap...lauk2 dalam peti pun die lebih rela tanya aku ada lagi ke tak...hahahaha...so ada la hari ahad 2 aku letak nasi goreng ngan telur goreng die as ususal...air teh o ais atau kopi ais siap sume sekali depan tv sebelah die baring...aku cakap je ''yunk makan la''...die bangun dan makan...dah habis makan die letak balik mcm mana aku letak...manja ke malas???hahahaha...sebab apa teh o ais dan kopi ais???sebab timing die breakfast adalah 12 tgh hari keatas...hahahaha...pas 2 tak makan tgh hari dah...kenyang katanya...
contoh ke4...ada 1 malam 2 kitorang tgk cite apa ntah...ayah dah tido awal sbb tak sihat...aku ngan hubby ngan mak je ada tgk tv...3 org adik aku kuar p tgk wayang cite hobbit...dalam peti ais ada ferrero rosher...aku dah berkali suh hubby makan b4 this...die kata biar dulu or kenyang la...that nite aku bawak kuar 1 bekas besar 2 letak sebelah die...pas 2 aku buat tak tau...sambil2 mata jeling tgk die makan ke tak...makannnnnn...amik 1...pas 2 amik lagi 1...hubby aku hantu coklat...so aku akan terkilan la kalo die tak dapat makan memandangkan die malas nak jenguk peti ais...pas coklat 2 die boleh order buah pair plak...hahahah...2 la die nye...
alhamdulillah...hubby aku sorang yang simple...senang nak manage die...tapi susah nak ajak die makan...2 je la...

p/s: tetibe rindu plak kat hubby bila buat entry pasal die...heheheh...tapi hubby ada kat umah tak sihat...cepat la masa berlalu...aku nak tgk hubby...

Monday, December 9, 2013

3 & 1/2 months

well helloooo...hari ni boss takde...so boleh la update blog kat opis...kalo kat umah jangan harap la...bukan bz buat keje umah masak kemas dapur or basuh baju...tapi penat dan mengantuk...kat umah aku tido seawal lepas isyak...kalo bertuah badan kul 9 lebih baru lelap...tapi biasanya tak bertuah...after maghrib makan kenyang2...masuk bilik rehat2...after isyak bentang toto...susun batal amik position...handset letak jauh dari telinga then tarraaaaaaa...kite tido...waluapun hubby mesej or call tetap tak dengar nok...lepas 2 kul 5pg da bangun...genap 8jam tido...cukup...hehehehe..itu la rutin sejak preggy...keje umah masak sume mak yang buat...aku mak tak bagi buat keje berat even hari 2 angkat baldi pun die kata berat...kalo hubby lantak la nak buat ape pun katanya...ok hubby apa pun tak tau...hehehehe...
alhamdulillah guyss skrg ni kandungan dah pun 3 bulan lebih...perot pun dah menampakkan ada someone didalam...sickness pun semakin berkurang skrg ni...cuma tak leh minum air bersusu termasuk la feberet tea...even milo pun tak mau...kene milo oooo...apa punye selera time pregnant ni aku pun tak tau...yang tak pernah makan minum pun ditelan bulat2...macam lemang...aku mmg sejak azali tak makan lemang 2...tapi hari 2 hubby makan aku dok sebelah tengok macam sedap jek...pas 2 aku mintak kat hubby suh suapkan...hehehe..sedap sebab hubby suapkan kot...hahahahaha...tapi makan sikit jek...hubby tak bagi makan banyak...aku pun tak tau nape...mak aku cakap pulut berangin...
so hari ni nak p check up kat private klinik...tetibe rasa tak sedap hati tengok perot sendiri yang tak membesar seperti org lain...yela kalo g klinik gomen check up org lain sume perot dah terjojol..aku je yang maintain mcm takde pape...mak aku pun pelik...mcm tak membesar je perot nya...sedangkan dalam tempoh ni baby dah develop...so aku cakap kat hubby malam tadi nak jugak scan tgk baby...risau...lebih2 lagi bila memikirkan since pregnant ni kerap sangat mimpi ular...pasaipe pun tak tau la...mintak dijauhkan la benda2 yang tak elok...kalo p klinik gomen scan ni just tuk yang ada problems jek...so since aku p sana cuma sekali jek scan 2 pun time jantung baby dah develop...2 je la...mcm mana bentuk baby pun aku tak tgk pun...tak kesah la bape pun kene bayar as long as dapat tengok baby...and everything is ok so ok la...bukan tanak request kat klinik gomen...pernah sekali 2 request tapi dapat jawapan ''scan cuma tuk yang ada problems jek'' so since that tak request dah...takpe la anakku...demi kamu mummy sanggup asalkan hati ni tenang dapat tengok kamu was ok and good2...ehehhehehe...

p/s : agak2 ape la maksud mimpi ular 2 ye...asyik nak menerkam je kejenya...pas 2 terkam tepat kene kat muka lak 2...ish dasat tul mimpi...ke aku yang terlalu pk bukan2 sebelum tido????

Thursday, November 14, 2013

Diari bersama si kecil

sejak perot menampakkan kehadiran si kecil aku dan hubby kerap usap tiap2 malam sebelum tido...kami bercakap ngan baby...if hubby tak buat aku akan ingatkan die...normally hubby jarang buat sebab aku dah tido awal...tapi kalo hubby rasa nak say something to his child die akan usap pelan2 tapi aku yang terkejut pas 2 mengigau cakap ntah pape...hehehehe...
oleh kerana aku selalu tido awal so aku akan cakap kat hubby aku nak tido dah ni so nak say apa2 tak kat baby...pernah 1 malam 2 hubby cakap kat baby ''baby tido elok2 ye..jangan nakal2..jangan gigit perot mummy tau''...die cakap macam 2 sebab aku kerap sakit perot malam2...dan tido rasa tak selesa...skrg dah ok sikit...mungkin that time tak stabil lagi kot...
sekarang  ni hubby takde...outstation for few days...so aku la yang cakap sorang2 kat baby...malam tadi aku cakap kat baby ''makan la ape yang mummy makan ye sayang...mummy tak tau nak makan apa tuk tumbesaran baby...membesar ngan sihat dan cukup sifat tau...daddy takde ni...nati daddy balik...daddy cakap daddy rindu kat kite''...walaupun aku tau baby aku masih belum fully develop dan hanya ada degupan jantung...tapi aku harap die dengar ape yang mummy dan daddy die cakap before this...

Tuesday, November 12, 2013

Since pregnant

Since aku disahkan pregnant aku tak kuar kemana pun...even balik kampung perak pun tak...yela hubby bz..kalo hubby tak bz pun memang mak dan ayah tak ajak aku balik...mak dan ayah stay ngan aku...diorang tak bagi aku g mana2 pun tuk bulan terawal ni...bosan...siyesly every weekend aku mengeluh kat hubby ''bosan la yunk dok kat umah..bawak la saya kuar jalan2 ye ahad ni''..dan jawapan hubby ''awk 2 mengandung...tak sihat lagi...t dah sihat boleh la kuar''...aku tak sihat sebab mual dan muntah almost 24 hours...dan setiap kali sabtu dan ahad aku hanya baring jek kat umah tuk menahan muntah...kalo bangun mula rasa pening dan mual...hurm...2 la penangan pregnant dan pengalaman aku...
dan baru2 ni terpaksa la gak kuar umah hari ahad coz kawan baik hubby 4ever kawen...larat ke tak have too la...takkan hubby nak g sorang2...that time gerak dari umah pun dah nak kul 2...tahan je la muntah selama kat majlis...balik pun kul 5 petang...sampai umah...tarrrraaaaa...melakukan aktiviti biasa...muntah...
ntah bila la aku boleh kuar selain p keje balik keje...what a life...huhuhuhu...cepat2 la mual2 ni berakhir supaya aku boleh kuar berjalan berdating dan bercinta with hubby...dan membeli belah seluar preggy coz seluar skrg dah hurmmm...perot tak mau terima...heheheh...dan kasut preggy..dan baju preggy...dan sume yang berkaitan ngan preggy...
alhamdulillah skrg ni dah kurang sikit muntah...kalo dulu setiap kali makan mesti muntah...skrg ni muntah pagi2 nak mandi g keje...dan petang2 nak mandi dah balik keje...dan muntah sebelum ni kuar segala isi2 yang dimakan...sekarang ni muntah angin atau air jek...tapi still sakit...huhuhu...

Tuesday, October 22, 2013

Bila aku sakit

bila aku pregnant ni macam2 benda jadi kat diri aku...bukan benda tak elok tapi dari segi kesihatan...aku pelik..dan soalan aku sampai skrg masih takde jawapan...soalan aku adalah bila kite tau kite pregnant coz kite test sendiri kat umah kan...takde plak morning sickness dan segala jenis sickness ni kan...tapi bila dah disahkan oleh doctor tetibe on the dot on the sport dan2 2 jugak la morning sickness dan segala jenis sickness ni datang...kenapa ek???ada sesape yang boleh jawab tak???atau ada pendapatan tentang itu???
aku mengalami morning sickness yang quit teruk la...bukan setakat morning jek...tak kira masa aku muntah...pagi petang malam...makan ke tak sama jek tetap muntah...kalo tak makan lagi la...angin bermaharajalela dalam perot pas 2 menolak maka terjadilah muntah 2 ...rasa nak dok dalam bilik air forever jek until that muntah2 hilang...siyesly terseksa nyaaaaa rasa...ishhh 2 la sape suh gatal sangat mention nak rasa mcm mana org lain rasa bila pregnant...huhuuhu..takde teruja langsung...siyesly sometime aku rasa y y y must be like this ha???i'm toooo tired...tak larat...
hari minggu baru2 ni adalah hari minggu yang paling teruk aku rasa...yes time 2 la niat nak dok dalam bilik air tertera kat kepala aku...hari sabtu aku kene petang...hubby ada kat umah...nasib ada...die tak keje...die la peneman aku kat dalam bilik air...di gosoknya belakang badan aku...aku kalo boleh tanak org gosok belakang badan sbb aku rasa makin digosok ibarat menggalakkan aku tuk terus muntah...tapi masa 2 keadaan badan terlalu lemah...layankan aje la...sebab hubby gosok penuh kasih sayang...hihihihih
tak cukup dengan 2 sebelum makan malam dalam kul 8 gitu terjadi lagi kemuntahan isi perot aku yang dah mmg takde isi sebab dah muntah petang 2...hubby lagi mangsa...die pun tak sampai hati..sebab sebelum tido 2 aku tanya die ape perasaan die tengok aku muntah2 sbb mengandungkan anak die...then die jawab tak sanggup nak tengok...hihihihi...then hari ahad 2 pun sama terjadi lagi...then sepanjang ahad aku cuma baring jek la...dan semalam plak boleh demam urat...sian hubby...aku sakit die yang tak tido malam...macam malam tadi aku notice gak die sedar bape kali die pegang dahi dan leher aku macam org rasa suhu badan sama ada panas ke tak...die cakap melekit sbb aku berpeluh...pas 2 dalam kul 2lebih aku sedar...sbb perot menolak masa 2...nak muntah...aku bangun duduk...ngan hubby pun bangun gosok belakang...macam nak suh aku muntah atas toto jek...then aku cakap nak g kencing...
aku memang harap tido aku 2 berpeloh2 sebab hari ni nak keje...makin nak pagi badan makin panas...hubby yang cakap...hubby suh aku take MC lagi...sebab die rasa badan aku panas...tapi aku tak rasa panas...sudahnya aku datang keje...dan sekarang aku terasa tak sihat...pagi tadi rasa ok...after muntah twice dalam masa 30 minit dah lemah badan ni...tapi kene keje gak...kene paksa diri..jangan manjakan sangat...huhuhuhu...

p/s : to my beloved hubby thanks jaga saya malam tadi...terasa diri disayangi...hahahaha...dah la semalam besday aku lak 2...choiii sungguh laaaa...

Wednesday, October 16, 2013

I'm pregnant

bila berumahtangga kehadiran cahaya mata adalah saat yang dinantikan setiap pasangan suami isteri...aku pun tak terkecuali....cumanya tak espek secepat ini la...rezeki ALLAH..alhamdulillah...pada mulanya letih nak jawab soalan org...then kecewa sorang2...bila dah ada tak sangka plak..then tetibe terpikir cepat la plak...huhuhu...
on september bila the whole month aku tak period aku dah notis maybe i'm pregnant...hubby said mcm 2 gak...nak test sendiri dari hari ke hari aku tangguhkan..sebab aku google jugak benda2 mcm ni...kebanyakkan pakar cakap test after 2weeks period tak datang2...masa aku test sendiri 2 lagi sehari nak lengkap 2 weeks la..tak tau pasai ape hari 2 gatai dok p test petang 2...sekali positif daaa...then on that time hubby pun balik...hahahahah...perasaan yes hepi...tapi bila dua org mcm tak konfiden ngan aku2 pun down...hubby kata tak kompom 2..mak plak kata cek DR dulu..fineeeee!!!!dari hari ke hari tangguh sangat nak cek DR ni...coz my hubby bz kalah menteri...tak tau pasai pe..huh!!!!setiap hari aku call hari ni nak p klinik...die cakap insyaALLAH dan at last balik lambat tak p la kliniknya...sehinggalah hari jumaat 11hb october aku nak gak cek up hari 2...takkan nak diam je kan..buatnya aku tak period sebab penyakit kan ke susah...
saat p klinik 2 aku tanya kaunter boleh ke petang2 mcm ni buat pregnancy test...then kaunter balas boleh...aku bg ic tunggu no giliran di panggil...hubby mcm biasa main hp je hobi baru die..helikopter dah tak jadi hobi...buat pekasam dalam bonet kete...bila tiba no giliran panggil aku ajak hubby masuk die tanak...ish..masuk la aku sorang2...pung pang ngan DR 2 DR ajak scan je terus sebab aku dah buat test sendiri kat umah...so aku tanya boleh ajak hubby masuk tak..DR kata ha panggil2 masuk...
bila semua da ada dalam bilik scan 2...DR letak jeli sejukkkk...mesti anjat baby...hahahaha...then tarrrraaaaaa...ada segumpal darah dan secebis daging yang baru nak membentuk kata DR 2 la...pas 2 kejap jek...DR cakap tahniah dan bagi vitamin ibu mengandung asid folid...2 jek...hurmmm...DR suh datang next appointment friday jugak...genap 2bulan minggu depan...scan nak tengok jantung baby katanya...dah ada jantung ke masa 2???hurmmm...doakan yang baik2 dan sihat2 je la...

p/s : nati aku letak gambar ye...

Tuesday, October 1, 2013

Nikmat sebagai isteri bermula

well hello morning...sementara boss takde p site maybe ada launch projek kot...boleh la curi masa update blog...
hubby aku balik last week...so tugas2 isteri 24jam secara automatiknya dah pun bermula la kan...yela before this hubby jauh...balik pun hujung minggu 2 minggu sekali...so tugas isteri just when hubby was around me je la kan...kalo takde 2 bebas la...when hubby were here aku la org yang paling hepi sekali...makan ada teman...nak sembang ada teman...boleh pillow talk yang mana hubby akan tido dulu walaupun aku tak habis cakap lagi...dan ada teman waktu tido which is tempat tido tetibe kene share plak...before this kongker sorang2 bebas nak tido tunggang terbalik gitu...but its ok...i like it...dan ini la yang aku nantikan sejak 4 bulan yang lepas...
nak dijadikan cite hari pertama hubby kat sini nak g keje 2 ngan aku2 lewat bangun...terlupa seketika...yela hubby masuk keje kul 8...so harusla hubby bangun dulu dari aku yang masuk keje kul 8.30...langsung tak sedar gitu...dan sekarang dah boleh bangun dulu before hubby tuk sediakan breakfast...walaupun tak berat tapi cukup tuk buat hubby kenyang...dan jimat duit tuk beli kat luar nasi lemak atau bihun dan segala2nya la...hari pertama hubby g keje bekalkan bihun goreng...hari kedua tak bekalkan...dah pesan kat hubby beli makanan siap2...hahahaha..sebabnya hari kedua 2 hari sabtu...haruslah aku tak sempat nak masak ape pun...tengok  hubby g keje hantar hubby depan pintu salam2 kiss2 sume sambung tido balik...ahhahaha...tak senonohkan???gpun mak ayah pun takde...balik perak...tinggal la aku sorang2...
then semalam dan hari ni aku bekalkan hubby sandwish tuna dan tea o...walupun aku kenal hubby setahun lebih plus ujung tahun ni jadi 2 tahun tapi aku kureng lagi tentang apa feberet food and drink hubby...yela baru ni jela nak hidup bersama...dulu masa bercinta pun jarang dinner and lunch together sebab hubby mmg sibuk giler...dan kalo ada waktu rehat hubby lebih suke tido sampai pengsan...wahhhhh...hahahahah...yang aku sempat amik tau hubby suke minum tea o dan makan telor...
baru 6 hari hubby kat umah ni sempat la jugak aku tanya hubby suke minum apa...air ni minum tak...air 2 minum tak...senang supaya aku tak buat air  bukan2 dan berlaku la pembaziran...well nak manage hubby tak susah...yang susahnya kalo die sume tanak...
bekal for hubby today...seronok bila tengok hubby bawak balik bekal kosong jek...kalo die buang 2 kite tak tau la kan...kejam plak hubby aku buang makanan...hehehehe...ok2 sangka baik la sebab 2 hubby sendiri kan...botol air 2 made in langkawi...

Thursday, September 26, 2013

Al kisah dipagi hari ini

cite pendek dan padat ye...pagi tadi time aku nak siap2 nak g keje...pakai baju sume...tgh nak pakai tudung...tetibe dengar bunyi kete hilux...aku ingatkan bapak aku yg g keje kul 6pg tetibe balik kul 7.35pg...sempat la jeling tgk jam tangan...sambil tudung atas kepala aku p intai kat tingkap...ngan tak pakai specnye...dan adik aku dah cakap ''eh eh'' aku p tengok owh bukan...dan aku ingatkan hilux ada sorang mamat 2 kalo aku nak p keje die terhegeh2 nak parking hilux die yang mana mengganggu aku nak p keje semata2 nak tunggu die parking hilux besar gedabak 2...huh...aku yakin bukan bapak aku sebab hilux bapak aku hitam...ni hilux silver...kenal warna tapi tak nampak la no plat bagai sebab aku tak pakai spec...nampak no sume bulat2 jek...agaknya sebab adik aku cakap eh eh 2 mak aku pun ngintai la kot kat tingkap which is aku kat dalam bilik tgh siap2...pas 2 mak aku cakap ''ngah ejoy balik''...aku siap boleh nyahut yeke mak...aku gigih pakai spec pas 2 intai...1st sekali aku tgk no plat...sah memang suami aku punye kete punye company...pas 2 aku tengok orgnya...sah berbaju biru ada nama company...sah nok oiiiii 2 suami aku...
wahhhhhhhhh...eksited giler kotttt...akhirnya suami aku balik...aku ingatkan die saje je balik kejap...nak pakai tudung pun tetibe tudung 2 tak mau bentuk...sah laaaa...eksited terlebih ni...pas 2 tepon berbunyi...hehehe...hubby tak tau yang aku da tau die da balik...pas 2 die kata ''yunk bangun g keje''..aku balas ''yunk naik la''...hubby suke buat surprise tak bape jadi...hahahaha...die naik pas 2 aku tengok ngan beg besar die...sah die balik ke sini...projek dah habis...ehheeheh...kelam kabut aku kemas bilik...ye la balik mengejut...ngan aku2 terkejut...aku p keje die pun sambung tido...
agaknya ape perasaan aku hari ni balik keje hubby dah menunggu kat umah..wah wah wah...lain dari yang lain dan terbalik...

p/s : esok bermula la hari hubby g keje dulu dari aku dan maybe sampai umah dulu dari aku...hurmmm...yang pasti seronok tak kesah la sape sampai umah dan sape tunggu sape...dan tak sabar nak mulakan real life husband and wife...g keje dapat salam cium tangan hubby...

Wednesday, September 25, 2013

Request hadiah besday dari hubby

besday aku kurang lagi sebulan dari sekarang tapi aku dah request dari hubby malam tadi..rasanya sume org dah tau kan tempat percutian kat bukit tinggi pahang 2...colmar tropicale...yang ala2 france rite???dulu aku pernah g ngan kawan aku masa mula2 tempat 2 dibuka...actually tak femes lagi masa 2...tapi ramai org gak la....sebab weekend kan...aku g sana coz bawak kawan aku 2 mengenali tempat keje baru die...die keje kat chateau hotel & spa...giler cantik hotel 2...colmar tropicale plak belakang hotel ni...tapi aku dipahamkan hotel kat sini lagi mahal kot dari kat genting...pas 2 ada problem boleh plak hotel black out dan katanya dah menjadi kebiasaan hotel 2 black out...erkkk???
org kata sambil2 nyelam kan...tp masa 2 aku tak tau plak ada rumah jepun dan mini zoo...kesah ni dah bertahun2 lamanya berlalu...so tahun ni aku request hadiah besday mintak hubby bawak g sana sebabnya nak mencuba kimono...2 jek tujuan utama...hahahah...pas 2 haruslah menjadi tujuan sampingan bergambar romantis ngan hubby...dan tujuan terakhir haruslah angkut org ke3 tuk jadi photographernye kan...dan org 2 haruslah adik aku...hehehehe...amacam baik tak planning aku???dan hubby bg jawapan insyaALLAH...kalo takde pape2 halangan...yela insyaALLAH 2 pun dah maksudnya dengan izin ALLAH kan...
kalo nak harapkan hubby aku bawak berjalan memang tidak la...die bukan tau nak jadi romantis walaupun ngan isteri sendiri..yang die tau last minit punye keje...ahhahaha...sebab suami aku tak romantis la aku kene jadi romantis...takpe slow2 kan...org laki ada ego...ape leh buat..terima je la... T_T
tahun lepas aku tak request pun hadiah besday...tp aku cakap kat hubby aku nak jugak...walaupun die bagi sebatang pen pun takpe..sebab kite pompuan memang pantang laki lupa tarikh2 penting...dan aku nak die appreciate aku walaupun aku yang mintak...biar la org kata tak tau malu sebab mintak kat laki aku mcm 2...kalo kite tak mintak kite jugak yang sakit hati kan...so better mintak...lama2 nati die dah biasa dah tak payah mintak sebab b enda 2 die akan otomatik buat dan bagi sendiri...tak susah pun nak buat rumah tangga sendiri bahagia dan ceria...
cantik giler kan permandangan waktu malam...dulu aku p siang...takdan nak tunggu malam pun...
yang ni view waktu siang...tak sabarnye nak p sini...huhuhu...

p/s : masih memikirkan nak pakai baju apa nak g colmar tropicale 2...sama ada pakai yang sedia ada atau beli baru...tak best la kan gambar asyik pakai baju yang sama jek...tapi haruslah sedondon ngan hubby...baru naik seri...eheheheh...

Tuesday, September 24, 2013

Tips NAK dan CEPAT pregnant

pasaipe nak dan cepat 2 huruf besar pun tak tau...heheheh..ok tau sebenarnye...2 la perkara yang akan di bentangkan disini...ayaaattt..aku tak pasti since when aku dok google tip2 nak pregnant ni...tapi rasanya dalam bulan ni jugak la...dan benda ni aku dah pun share ngan hubby...sebelum terlupa aku nak ingatkan diri sendiri kata2 2 satu doa...so aku nak kata lebih2 pun kene tapis dulu...teringin sangat nak anak???aku bagi jawapan selamat la ek iaitu bergantung kepada rezeki yang ALLAH sediakan...aminnnn...kang nak kata teringin, tak jugak...nak kata tak teringin 2, tak jugak...so its all about rezeki...
kebanyakkan orang yang bagi dan bercerita tentang tips ni rata2nya benda yang sama...dari segi makanan banyak gak yang pantang dan kalo boleh elakkan...makanan segera mcm naget, beger, kfc, pizza dan mcd kalo boleh elakkan...rata2 mengatakan benda yg sama...masalahnya malam tadi aku p beli naget dan daging beger...pas 2 malam tadi jugak tibai naget bersambung pagi tadi...cam ne 2???tak plak diorang bercerita apa efek makanan ni sume...makanan laut plak seperti kerang, kepah, lala dan udang pun tak boleh...udang 2 feberet aku...tiap2 minggu lak 2 aku makan udang...ah sudahhhh...makanan yang tajam2 seperti nenas dan jambu batu...kalo nenas 2 memang dah diketahui sejak azali lagi...dan aku memang tak makan nenas langsung...tak minat...jambu 2 ada macam sikit problem la...perak terkenal ngan jambu batu...nak kata makan tiap2 minggu 2 takde la kan...sebulan sekali pun tak jugak...depends pada kerajinan mak membeli kat pasar...dan takde la plak mak aku cakap tak leh makan...camne 2???tetibe baru 2 tips dah rasa mcm kompius nak teruskan another tips...ish ish ish...
next is bab minuman plak..elakkan minuman bergas...it should be la...kalo tak pregnant pun tak elok..kandungan gula tinggi menggunung 2...air coke dan pepsi 2 tajam...gas pun kuat...dan air tebu...mak aku cakap (masa aku bujang) air tebu elok minum coz die cuci perot...tp kalo pregnant dan kite tak tau kite tgh pregnant then kite minum mmg cuti perot betul la air tebu 2...habis dicuci sumenye...bahaya 2...lagi satu air kelapa...tak elok tuk miss V...sebab ia akan menyebabkan miss V anda sume berair dan berbau...
next is bab masam2 masin ni...jeruk la kan ape lagi...kalo kite mengidam 2 lain cite...jeruk ni pun kandungan asid die tinggi...sebab die ada campuran cuka...tak kesah jeruk kering basah ke elakkan la ye...tapi jeruk ni feberet aku dan hubby...tapi yang menggila tiap kali jumpe jeruk ni is hubby la...heheheeh...
makanan yang harus dimakan pula adalah ikan, telur, soya, susu, taugeh etc...etc 2 aku tak pasti apa die..sebab die tulis mcm 2 then aku follow je la...taugeh is my feberet...telur 2 is hubby feberet...kalo hari2 nak makan benda ni muak jugak...soya???selama 28tahun aku tak pernah minum pun..even mak aku pun tak minum..kami berpendapat soya 2 busuk dan berbau hanyir...ok..heheheheh
dari segi perasaan plak katanya jangan stress...akak2 kat opis aku ni pun cakap jangan stress...stress ni benda yang tak boleh elak...bangun pagi je dah stress nak g keje...belum sampai tempat keje dan jmp mereka2 yang menstresskan aku...kalo korang yang tanya dah ada isi ke 2 pun stress jugak 2..betul la kata2 org yang resign dari sini diorang sume nak pregnant...diorang cakap kalo diorang stay kat sini mmg tak pregnant la jawabnya...bayangkan period diorang tak teratur dibuatnya...kadang2 tak period langsung..fuhh dasat...
bab minuman yang harus diminum adalah susu...bukan bini jek..ngan laki pun kene minum susu gak...takleh nak elak...dan benda yang harus elak 4ever after adalah rokok!!!ni kalo cakap kat hubby aku dah boleh agak apa jawapan die ''kawan2 sy yg merokok elok je bininya pregnant''...ok tanak kalah disitu..huhuhu...merokok ni buat sperma laki jadi lemah la...bukan apa pun kan...kadang2 org laki ni suke tunding jari kat bini kalo bini takleh pregnant..sedangkan diri 2 yang kuat sangat merokok...huh!!!
apa pun tips at the end berbalik pada usaha dan rezeki dari ALLAH...kalo tak usaha pun tak dapat apa kan...sekurang2nya kite usaha...selebihnya hanya ALLAH yang tau...ada banyak lagi cara2 nak pregnant tapi 2 more kepada 18sx...dan aku tak ready nak cite..sebab rasa malu sikit kot...pandai2 la korang google...huhuhuhu...

p/s : aku percaya pada rezeki ALLAH...dan malam tadi aku bagitau mak aku pasal ape yang aku google bab naget 2 sume tak leh makan...dan mak aku cuma buat bunyi 'huh' dan continue tengok cite jannah...maknanya apa bunyi huh mak 2???

Monday, September 23, 2013

Hobi baru hubby

hobi dan hubby adalah dua perkataan yang berbeza...tapi kalo hobi dalam BI dieja begini hobby so the different is huruf u dan o 2 ha...so aku decide guna hobi BM je la..senang...
cuti hari malaysia yang lepas aku dan hubby berpeluang balik kg pahang...actually aku yg ajak hubby balik nak melawat pak mertua ku sihat ke tak...hubby aku tak decide2 pun nak balik ke tak sampai la morning ahad 2 kul 10 pagi die bagitau nak balik pahang...ah sudah..yela mesin tgh basuh baju...takkan nak balik tak sidai baju 2...walaupun adik aku ada kompom pas zohor baru die pasan ada baju dalam mesin basuh...lepas hubby bgtau nak balik 2 hubby sambung tido...tunggu hubby bangun memang sempat aku masak tuk lunch...ternyata memang betul...at last hubby decide balik pas zohor..senang siap semayang dan makan...
kitorang sampai sana petang dalam kul 5 gitu...tgk2 papa sihat tapi tangannya luka2...tergesel kat wall shopping mall katanya...teruk jugak lukanya...
malam 2 plak hubby bawak turun kotak besar dari kete...aku ingatkan ape...rupanya...hurmmm heli kontrol 2..sabo je la aku...katanya dah lama die nak benda ni...ada rezeki lebih sikit bulan ni 2 yang die beli...bila aku tanya harga berat nau nak bagitau...tapi harga yang die bagitau 2 aku tak bape yakin sangat...die pun tau kalo bagitau the exactly price mau aku bebel berhari2...hahaha...2 pun aku dah perli...aku cakap nati kalo takde duit nak makan aku rebus heli 2 buat lauk..kejam tak???kejam la...hubby baru nak berjinak2 ngan dunia moden...huhuhu...dan sepanjang hari isnin 2 aku asyik perli hubby jek...sampai hubby bengang la...hahahah...
tapi tengok gaya hubby main tak tau la boleh tahan lama ke tak heli 2...hahahaha....jahat giler kan...takpe biar die ngan dunia die..t dah bosan tau la die nak wat pe ngan heli 2...
tukar (ala menatang apa ntah namanya) dari hitam ke biru...yang hitam 2 dah hancus kawannya main...ish ish ish...

Friday, September 20, 2013

Tahun honeymoon

Well hello everyone..almost two weeks takde update pape...bukan takde story tapi takde masa nak menaip blog coz sibuk menaip nombor2 kat system dan excel..almaklum la skrg ni almost jadi account exec...lari sungguh bidang kerja...insyaALLAH minggu depan dapat kot update 1 hari 1 story coz boss on holiday...yeayyy...
cukup bulan ni genap la 4 bulan usia perkahwinan...bukan usia kandungan ye... T_T...boss da bagitau awl2 kalo pregnant bagitau die...then die takkan suruh buat keje2 berat mcm kene angkat kotak2 everyday...udah macam budak store plak...hampir setiap hari org bertanya dah ada ke...dah ada ke...dan setiap kali 2 jugak la aku gigih jawab takde takde takde...bila balik umah sedih...
so aku decide tahun ni honeymoon je la ngan hubby...bukan tak ready nak anak...tapi hubby jarang balik...makanya paham2 je la...yek...yela kawan aku yang kawen raya ke3 hari 2 pun dah pregnant 5 minggu...dan heboh sekampung fb dan instagram yang lakinya sharp shutter...errrrr perlu ke bagitau mcm 2???OMG...bila pk2 kan rezeki diorang...hubby dan kawan opis lelaki bagi nasihat...diorang cakap benda yang sama ''mana boleh pk mcm 2...rezeki masing2 kan''...so dari situ kekuatan aku...tapiiiii bila tengok baby teringin plak nak ada ank sendiri...hurmmm...rezeki rezeki rezeki ok...
so bila aku dah decide this year is tahun honeymoon makanya aku request kat hubby masa besday aku next month bawak la aku ke franch made in bukit tinggi malaysia...hahahaha...hubby siap cakap lagi banyak sangat tempat nak g tapi tak g pun...yela before this aku ajak die g singapore hujung tahun ni...hujung tahun pun belum mcm mana nak g kan...then family trip hujung tahun jugak nak ke sarawak...pening2...mana tau sambil2 honeymoon sambil2 buat anak...huuuhuhuh...rezeki...

p/s : ada lagi 3 bulan je nak kumpul duit dan plan for the next honeymoon...

Thursday, September 5, 2013

Aku juga punya hati dan perasaan

aku tak tau kat mana nak mulakan...dari hari selasa entry ni terbantut2 sampai la hari ni..bila typing je padam..typing je padam...sudahnya 1 perenggan tak siap2...tapi ku gagahkan juga hati dan jari jemari ku menaip entry ni...mesti settle hari ni jugak antara hidup dan mati...cewwahhahha
kali ni maybe lain sikit..more to luahan perasaan...luahan rasa hati mcm org lain yang dah kawen mengalaminya...aku bukan jenis suke amik tau hal org sangat bila dah kawen 2 sibuk2 nak tanya dah ada isi ke lekat ke ape ke kan..sebab aku tau one day i will married and if aku tanya soalan 2 kat sesape saje nati org lain plak akan tanya kat aku sama ada aku suka atau pun tak..kan...fuhhh...so seingat aku dan setahu aku never aku tanya pada kawan2 atau pun sedara mara sepupu sepapat or ipar duai...tapi kalo aku tak tanya diorang ni sume nape diorang ni sume kene tanya aku that question???ggggrgrgrrr..siyesly tekanan dalam hati yang tak ditunjuk kat sesape pun...betul tak tipu..even kat hubby pun aku tak tunjuk...
look, its all about rezeki...bukan soal nak sedapkan hati...tp aku dah kawen...so my mind must be matured about it...kalo nak pikiran mcm budak2 susah la...
memang sebelum kawen aku dah informed hubby awal2 aku tanak anak if hubby still outstation...atas reason aku tanak membuyung sorang2 p check up sorang2...hubby aku outstation dah 4 bulan..tp kalo rezeki ada aku terima sebab hubby aku dah kaunseling..haaaa hamik ko...dan aku tau kata2 aku 2 merupakan 1 doa...dan sekarang aku doa dimurahkan rezeki bab anak...
kadang2 ALLAH tak bagi rezeki anak awal sebab DIA nak bagi rezeki yang lain dulu...kite tak pernah tau apa perancangan ALLAH tuk setiap hambany..yang kite tau perancangan kite je yang mana at the end kite akan cakap ''aku mampu merancang tapi TUHAN yang tentukan''..betul tak???
bila org lain cakap kene usaha keras...ce bagitau mcm mana nak usaha keras yang amat 2 kalo hubby balik sebulan 2 kali iaitu akan sampai hari sabtu malam ahad around 10 or 11 malam???cecite sikit..kalo hubby letih nak main pun tak larat air mani yang kuar 2 pun tak semangat dowh...ha kan dah 18sx..aku pernah cakap benda2 ni sume pada hubby via mesej dan jawapan die ''takpe sebab kite pun jarang bersetubuh..lagipun banyak masa lagi''..maaf cakap kadang2 aku tak tau sama ada hubby rasa atau tak ape aku rasa..dan aku tak tau ape perasaan hubby bila sume ni berbangkit..kadang2 org tanya aku soalan 2 depan2 hubby...aku lebih risaukan hubby dari org lain...
kesimpulannya aku baru kawen 3 bulan...bukan 3 tahun..kalo 3 tahun kompom2 aku dah lali ngan soalan2 2 sume...cuma doakan la rezeki kami...bukan aku tak kecewa...cuma kite tak tau ape perasaan org yang mengalami 2...bila tengok kawan2 pregnant dan dah beranak teringin jugak nak rasa sume 2...tapi bila tengok kawan2 yang kawen awal 3 6 bulan dari aku pun tak pregnant ada la sikit semangat tenggelam timbul siap cakap dalam hati ''owh bukan aku sorang je''...tapi yang tak leh blah 2 artis beego ngan linda 2 yang kawen lewat seminggu dari aku 2 dah pregant 7 minggu..aiiii sabo je la makkkk...hahahaha...well its rezeki kan...well done beego..heheheheh..

p/s : aku tak pernah tanya kakak ipar aku dah ada isi ke belum...berita yang sampai kat aku oleh mak aku die dah pregnant 5 bulan...nampak x???bila dah 2 bulan kawen kakak suami aku tanya dah ada isi ke belum aku direct je cakap takde tapi period lambat seminggu bulan 7...rupa2nya die nak bagitau die yang pregnant..nampak tak???aku tak pernah tanya!!!!

Monday, August 26, 2013

Impian Saya

aku percaya setiap org yang hidup dalam dunia ni ada impian masing2 kan..impian nak umah besar mcm ni kereta mewah mcm 2...keluarga mcm ni..duit banyak 2...ape2 pun besar kecik mewah tetap impian setiap org...
dan aku tetap tak terkecuali nak ada impian mcm 2...contoh kereta...dulu2 la masa old skol impian aku tuk memiliki kereta dua pintu...paling cikai masa 2 satria la...masa 2 kete import tak bape nak tau sangat...sampai la da besar2 dan besar2 nak satria neo...fuhhhh..smart...tp at the end aku dapat kete kecik jugak swift...well i love it...cuma 4 pintu la..hehehe...
aku bukan lah org yang jenis impian tinggi menggunung dan besar2...cukup tuk diri sendiri udah la...dulu masa old skol aku punye impian nak kawen umur 23...time 2 umur 23 aku baru habis diploma...dan impian 2 terkubur macam 2 jek sebab mak ayah tak bagi...suh sambung belajar degree...tp masa 2 aku takde cita2 nak sambung belajar...masa 2 cita2 aku nak keje nak kumpul duit bebanyak2..tp tak dapek den nak nolong...belajar gak la sampai tua...huhuhu...umur 25 baru habis degree..sabo je la...
bila dah keje masa 2 buat estet agent..jual beli sewa umah segala jenis umah la...duit banyak giler dapat...top sale aku sebelum benti rumah RM600k...calculate sendiri la komisen nye...impian aku dah keje 2 nak ada aset sendiri...mcm rumah...ada 1 kes 2 aku berebut umah ngan client...yg mana at the end aku terpaksa jual gak la umah 2 kat die...ngan nawaitu aku cari lain..sampai skrg takde pun...hahahah...tp emas pun aset gak kan???so selama aku keje 2 aku ada 1 utas gelang tangan ngan harga market tahun 2009 RM135 / gram...dan aku beli beratnya 11g +++..selama aku keje 2 jugak la aku mampu pakai hp mahal sikit jek on that time SE yang touch sreen harga RM1200++...spec VERSACE RM1250 (takde plus2..hehehehe) yang sampai skrg aku pakai...giler tahan spec ni...spec2 yang b4 this aku tukar2 sume hancus...hehehe...
pas 2 bila dah besar sgt2 impian nak kawen plak...impiannya nak kawen ngan org yang aku cinta dan yang mencintai aku...bila dah ready nak kawen ni macam2 hal plak...jumpa org yang salah banyak2 banyak2 banyak2 kali...sehingga tak terkira betapa banyak kali yang salahnya...huhuhu...bila nak kawen ngan die je tak jadi...die ni plak tak jadi2..die 2 plak tak jadi...ceh macam banyak sangat nak kawen tak jadi...padahal sekali jek...hehehehe...at last at the end aku kawen gak pada umur 27 tahun...yang mana impian nak kawen umur 23 tak jadi...hahahahaha..malu dowh...impian kawen ngan org yang dicintai dan mencintai tercapai akhirnya...2 la kisahnya impian aku...
so impian after kawen ni nak ada anak dan bahagia disamping suami tercinta...simple tapi mendalam...impian setiap org yang bergelar isteri...susah dan senang bersama suami...impian ni akan bertambah dan bertambah..dah ada ank nati impian lain plak...huhuhuhu...

Thursday, August 22, 2013

Hepi Besday to my beloved husband

22nd August...its my hubby besday...aku tak pernah jadi org terakhir atau terlambat wish besday hubby..tahun lepas we're celebrate it as fiancee..tahun ni alhamdulillah as husband and wife...tapi 2 la...memang terlambat wish kat hubby hari ni..aku wish kul 5.15 pagi..huhuhu..2 pun tersedar mak masak air coz ayah nak g keje...maafkan aku wahai suami ku...
macam tahun2 lepas besday hubby jatuh hari bekerja dan hubby jauh dari aku..so tak dapat celebrate on time togather2...last year kitorang celebrate on 27th august sekali ngan anniversary tunang...tahun ni tak tau bila leh celebrate..tunggu hubby balik la jawabnya kan...
hadiah plak tahun lepas aku bagi kek coklat, makan kat pizza hut, coklat ferrero rosher dan kain pelekat...tahun ni aku tak mampu nak bagi ape yang hubby nak...malam tadi dah tanya apa yang die nak...tp bajet mmg takde tuk itu..so aku just beli baju2 tshirt dan kemeja tuk hubby dan seluar jeans coz before raya hari 2 hubby suh aku belikan seluar jeans tp aku tak reti nak beli...walaupun die mention size...takut tak berkenan plak...baju plak nak raya hari 2 aku nak beli die mati2 tanak kata ada baju ada baju...tapi sebab besday die so aku beli  la..suke tak suke belakang cite...tapi kene suke jugak sebab isteri bagi..berani la nak komplen...hahahaha...
umur hubby aku 28tahun..muda lagi..hahahahah...ok hubby selamat hari lahir...semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...semoga menjadi suami yg lebih baik untuk isteri awk...hehehehe...love u so much...mmuaaahhhh...

p/s : tak tau nak bawak hubby makan kat mana..dan ape surprise nak buat...

Wednesday, August 21, 2013

Feberet Hubby

Ujung bulan ni genap 3 bulan perkahwinan kami...3 bulan tempoh yang masih baru...hari aku ada ngan hubby pun boleh kira pakai jari...huhuhu...tapi 3 bulan tak bermakna aku tak tau ape yg hubby suke makan...dan tak suke makan...dan yang tak leh makan...even mak aku yg baru ntah bape kali jumpa dan masakkan tuk die pun mak dah tau hubby suke makan ape..huhuhu...
sebelum kawen aku pernah masakkan hubby...cuma 2 atau 3 kali je dalam tempoh 1 tahun ikatan pertunangan...fuhhhh...aku masak sambal ikan bilis campur kentang...telur dadar...ikan masak kicap...cendawan goreng tepung...sotong goreng tepung...sotong masak air...ikan selar masak tempoyak...setiap kali aku masak mesti ada telur goreng...selama kitorang kuar makan pun mesti ada telur goreng...biasanya hubby oder telur dadar...so aku dah tau die suke makan telur...
kalo kedai masak telur dadar kosong...takde bawang mahupun cili...kene request...aku plak dah biasa kat umah kalo telur dadar mesti ada bawang dan cili merah...bila request kat kedai...die punye bawang mcm 1 guni letak..besar2 lak 2 potong..hubby plak suke telur dadar kosong...1st time dah kawen ni tgk hubby asingkan bawang dan cili yg ada kat telur dadar 2...
kalo aku malas nak kacau telur dadar aku buat je telur mata...asal telur la...masa raya hari 2...hubby boleh mintak separuh telur mata ni ngan ank buah die...ish deme ni memang kaki telur agaknya...kalo takde telur maybe makanan 2 tak sedap???ermm entah la..kolestrol tinggi..mak pun marah hubby selalu makan telur...tapi tak marah depan hubby..marah kat aku..sebab ape hubby nak makan sume aku buatkan..hehehehe...yela selalu hubby makan kat luar jek...sesekali rasa air tangan isteri kan..aku pun layankan je la...dari die kempunan kan...hehehehe
ikan tenggiri masak lemak cili api juga salah satu feberet food hubby..aku tau bila kitorang honeymoon hari 2...mak bawak bekal nasi dan lauk ni...beriya hubby makan tak tunggu aku pun...takde telur masa 2...pun sedap katanya...die suke lemak cili api coz die ada darah n9 sikit2 belah arwah mak...yang peliknya mak rajin masak lauk ni kalo hubby ada...lagi 1 kalo ketam masak lemak cili api..perghhhh...makan berjam2..hari 2 balik perak kebetulan mak masak...kitorang kat meja makan tak hengat dah...aku memang feberet seafood..masak ape pun aku telan...(aku tak reti masak ni)
another one feberet food hubby...selalu dating kuar makan yang die oder ''nasi puteh..sup daging...telur dadar''...penah hari 2 bulan pose hubby balik mak tanya kat aku nak masak ape tuk ejoy...ape yg die suke..aku cakap sup daging...mak pun buatkan la...mak buatkan...bukan aku...hehehehe...sebab aku pun fail buat sup..memang nampak simple...letak air je kan...kan kan...tapi tak jadi jugak...so aku tanak buat...
setakat ni 2 je la yang aku tau hubby suke makan..kalo fast food 2 sume die telan..sape  tak suke kfc pizza mcd kan...

p/s : update pasal hubby itu hubby ini sebab hari ni aku terlalu rindukan die...rindu sangat2... T_T...

Friday, August 16, 2013

Hari Raya Kami

assalamualaikum all...dah lama sangat2  tak berblogging ni..almaklum la cuti raya lama sangat..sampai nak keje pun dah malas...well..selamat hari raya korang..maaf zahir dan batin ye mana ada salah silap sume 2 la...raya sebulan kan so masih laku lagi la permohonan maaf 2...hahahaha...
korang mcm mana..still cuti or keje???tgk status membe2 kat fb ada yang dah start keje..ada yang beraya sakan sampai ke tgh malam..syok la mana yang bisnes sendiri 2...sambil beraya sambil berbisnes..duit kuar masuk jek...aku???dah start keje hari rabu hari 2...ikut suami...selagi suami cuti selagi 2 aku cuti...masa bersama suami 2 sangat terhad dan berharga...
ok dah jauh simpang ni...kene patah balik follow tajuk...aku cuti raya start selasa...half day...tunggu suami balik keje dari lumut..malam 2 kami terus gerak balik ke pahang...kul 10 tepat kami gerak...sampai kampung jengka 19 tepat2 kul 1 pagi..ada la jem sikit sana sini...sehari sebelum raya 2 main masak2 la..sehari sebelum raya 2 jugak la aku menangis dalam bilik ditemani suami yg tido lena...aku teringat kat mak...1st time kot beraya umah mertua...huhuhuh...
RAYA PERTAMA
mesti la bangun pagi kan...mandi sunat hari raya...tp tak g semayang raya...kalo g kat umah ape pun tak siap bila sang suami kepulangan kelaparan...dekat kul 10 lebih la suami dan yang lain2 pulang..get ready bersalaman...take turn masing2..last sekali aku salam hubby...nak nangis pun tak mau...rileks jek..tak banyak dosa coz baru 2 bulan kawen...hahahaha...settle bagi duit raya kat anak buah sume...kitorang terpacak depan tv....masa 2 cite best...tp tak sure cite apa...bila cite habis jek nak p beraya umah jiran hampeh sume jiran dah kuar beraya...2 la galak sangat dok tgk tv...balik la umah...mikir nak g mana...pas 2 aku dapat soalan ''moksu pelik ke beraya umah mertua''...coz dalam cite tadi org 2 kata die pelik beraya umah mertua...aku jawab la tak pelik tapi sedih jek coz 1st time...aku plak anak pompuan sorang kan...
lepas call sana sini kami p beraya umah kawan abg ngah kat jengka 17 kot...lepas 2 umah sedara mara mak tiri suami aku...ikut je la...aku bukan tau ape pun...dekat nak asar 2 kitorang balik la...yang lain sambung tgk tv..aku dah terbongkang kat dalam bilik...letih dan ngantuk...elok2 suami tido dpn tv pun sambung tido dalam bilik...
after salam2 bermaafan...baju nikah menjadi baju raya pertama kami...
ank buah suami...so ank buah aku jugak la kan..
RAYA KEDUA
bangun awal giler coz nak p zirah kubur arwah mak mertua ku...kat triang..sempadan pahang dan n9...almost 2 hours perjalanan...kami tunggu kat masjid dekat ngan kubur 2...amik wuduk sambil2 tunggu kaklong dari trolak...senang gerak sama2 ke kubur...lepas tahlil kat kubur arwah kami gerak ke umah wan a.k.a. nenek hubby aku..dekat area masjid tadi...oleh krana hari 2 hari jumaat so tak leh nak beraya lama sangat kat satu2 umah 2...banyak g umah lain nak p...kami plak nak gerak ke kelantan tgh hari seperti yang dijanjikan hubby...dekat umah wan dah kul 12...aku pun tanya suami lamA lagi ke...hati dah tak sabar nak jmp mak ayah...huhuhu...suami tau aku tak sabar...
ni dalam kete kat masjid...tggu along..ngan ank buah jugak...
ni ank along...org amik gambar die malu2...dulu die tanak kat aku...sebab aku org asing bagi die...huhuhu...lama2 ok..siap cakap su a.k.a moksu...hehehehe...die amik ujung2 jek...masa ni kat umah wan a.k.a nenek hubby..
lepas umah wan kitorang p umah mak andak plak...beraya kat sana..masa 2 aku dah cukup bengkek la coz dah lewat...nati jalan jem...kul bape nak sampai umah...majok kejap la jugak ngan suami...makan tak tau minum tak mau...yg mau balik kg...tak adil kan???huhuhu...kul 1 lebih kitorang gerak balik ke kelantan...suami bawak kete laju...memberontak jugak la die 2...kul 9 lebih kami sampai kg...jem kat kuala kerai...sabo je la...kat kelantan kat mana je yang tak jem...menyampah plak..
RAYA KETIGA
bangun tak pagi dah...penat...hubby lagi penat drive semalam 8 jam mcm kami ni dari KL plak...so aku bg can die tido lama sikit..sampai kul 10 jek..hehehehe...aku bangun awl sikit dari 2..sbb kene sedikan makan tuk hubby...bila sume dah siap mak sume kami p beraya umah sedara ayah..3 buah umah pagi 2...coz mak dah janji ngan diorang nak bawak pengantin baru a.k.a kami datang time beraya...so hubby dapat hadiah la coz hubby menantu..lelaki plak...sian aku tak dapat...hubby dapat towel dan kain pelekat...sape2 org kelantan tau la mcm mana style kat sana..
pagi2 lagi dah kejut hubby nak g beraya umah sedara ayah...2 yang hubby tak mampu nak bukak mata...
ptg 2 plak kami beraya umah pakcu suami a.k.a adik arwah mak suami aku...org klate jugak...bini die la...kat semerak area nak masuk k.besut ganu kite 2..nasib sempadan2 jek..nasib jgk aku tau jalan...coz aku ada sedara kat kual besut nu..huhuhuh...kami kuar kul 4 lebih dekat kul 6 baru sampai umahnya...kl tak jem 15 minit jek..sekali jem kat pekan pasir puteh 2 jek dah sejam...kul 8mlm gak la kami balik...sabo je la...
RAYA KEEMPAT
bangun pagi pun still lewat...sbb bajet nak balik tgh hari so nak rest la supaya drive nati tak letih..tp bila aku bangun pagi 2 hubby pun bangun jugak...aku risau kat die la coz die yang nak drive...bila aku request nak drive tak bagi...huh...sudahnye kul 3 ptg baru kami gerak balik...2 pun tunggu mak ayah balik kenduri...then sebelum balik g kenduri kat umah nenek tiri kitorang...makan wat syarat coz dah makan kat umah...salam2 terus cabot...tanak lewat2 coz tau dah kuala krai 2 jem sokmo...tp balik awal ke balik lewat ke mmg tak leh elak...sudahnya sampai shah alam kul 1 pagi...hebak...2 pun hubby bawak dah cukup laju...
otw balik shah alam...tggu ayah withdraw nak bagi kitorang duit raya..hehehehe
p/s : 1st time beraya bersama...tahun lepas tak raya sama2 pun walaupun dah tunang masa 2...tahun ni as husband and wife...best???hurmmm...setakat boleh la...coz aku banyak merajok ngan hubby so raya jadi tak best coz hubby pun tak pujuk...

Thursday, August 1, 2013

Rutin sepanjang bulan ramadhan

minggu depan dah start raya...tinggal bape hari je lagi...cepat plak terasa masa berlalu...rasa kejap je puasa...mungkin sebab minggu lepas tak puasa...heheheheh...bajet puasa penuh tahun ni...tapi lari bajet plak...ape leh buat...redha saje la...
minggu lepas suami balik jenguk isteri tercinta die...fuhhhh...dari teluk intan di angkut isterinya balik shah alam...ngada2 betul si isteri ni...
dah nak sebulan puasa aku cuma berkesempatan 2 kali sahur dan berbuka ngan suami...eh sekali jek...minggu lepas tak puasa...lupa...heheheheh...rugi plak time tak puasa suami balik...rugi dari segi tak dapat sahur sama2 tapi dapat buka sama2...yela aku tak puasa pun bukan nye makan nasi...takat makan kueh lebih bukak pose...pas 2 keje...kat opis nak makan ape plak kan...
sepanjang bulan pose ni rutin aku macam biasa...mak dan ayah ada ngan aku...so bukak pose sahur ngan diorang la...time mak rajin mak masak...tapi sepanjang puasa ni baru sekali jek mak ajak aku beli lauk kat bazar...malas nak masak...katanya dah tak tau nak masak ape...hahahhaha...aku plak setiap kali buka wish kat suami ''selamat berbuka pose yunk...makan kenyang2 tau''...then suami pun reply yang sama...ada 2 hari 2 aku tak wish...suami ingat aku tetido time buka...yela before 2 aku cakap aku letih sangat...time 2 aku buka sorang2 coz mak dan ayah lepak umah along aku plak...seminggu jugak la...aku dah syok makan yela dah buka kan...tapi lupa nak wish kat suami...7.45 suami call tak cakap hello pun terus ''yunk bangun2 dah buka ni''...aku ngan mulut tengah ngunyah terus cakap sape tido yunk???die ingat aku tido coz aku tak wish...bukan tak wish kadang2 asyik aku jek wish dulu nak jugak tunggu suami wish tapi haraaaammmm...
sahur plak...kalo dari kejauhan ni bukan main senang kejut suami...call jek kene tunggu lama sikit baru suami jawab...suh bangun sahur...alhamdulillah die bangun la...tapi bila die balik sini...perghhhhh...bukan main payah lagi nak bangun sahur...bila aku kejut die cakap ''erm...'' 2 je la yang die ulang banyak kali...aku dah siap kan lauk nasi sume...last2 2 memang bangun la...tak macam hari 1st die balik 2...aku sedar 5.25pg buat air jek tuk die minum..siang nye merengek manja kata tak larat tanak puasa coz tak sahur...sabar je kan suami aku ni..sebab 2 kali ke2 ni aku gigih suh die bangun jugak makan...aku plak tengok die makan jek coz aku tak puasa...seronok tgk suami makan...aku pun kenyang...
siang 2 aku nak makan die tak bagi...die kata nati die pun terasa nak makan...alahaiiiii suami aku ni...manja ke ngada2 pun tak tau la...aku makan jugak...amik kueh cek mek molek seketul kunyah kat dapur...hahahaha...pas 2 perot masuk angin aku ngadu kat suami die suh makan...hihihihihi...
2 je la sepanjang bulan pose ni...benda yang sama...g keje...balik keje...tunggu buka...dah buka wish suami...pas 2 buat ape yang patut...tido..bangun sahur...makan dulu...then baru kejut suami...

p/s : persiapan raya takde..suami tanak baju raya...dah rasa tak raya...

Saturday, July 27, 2013

Outdoor

wedding belah suami terasa penat jugak...tapi tak kene basuh kawah sume coz catering 100%...terasa penat layan tetamu...siyesly memang ramai giler kawan suami...sedara mara pun...habis sume diperkenalkan tapi sorang pun tak masuk dalam memory...huhuhuhu...
kalo dilayankan sume memang sampai malam tak habis...memang sampai malam pun kawan2 suami datang...sampai kul 2pagi...penat makkkk...tapi disebabkan rasa kecian dalam diri tgk OP menunggu kami tuk shoot outdoor aku pun cepat2 ajak suami...lepas asar gak kitorang p...kitorang shoot kat kolam mancing dekat pintu masuk saujana utama 2...so jom layankan gambar...
masa ni ada kayu kene alihkan...pas 2 ada cicak yang besar 2...menjerit makkk...yela dah la aku pakai kain...kot masuk dalam kain...naya jek...
tuk pic atas dan bawah ni aku tak tau ape yg aku cakap atau buat sampai suami ketawa macam 2...siyesly susah nak tengok suami ''hepi'' mcm ni...tak sangka OP candid...suke tengok...agaknye suami seronok jadi suami kot...erkkkk...
pose ni paling aku suke...sebab tak tau...
pusing kanan tak kene...pusing kiri pun tak kene...OP suh menari time ni...ntah rupa ape...pening makkkk...
nasib la aku ringan..gagah suami angkat...siap senyum lagi...
aku takde dayang2 pompuan nak angkut time ni...so balun kawan2 suami jek...ni la kawan2nye yang setia sampai kul 2pagi melepak...sabo je la...

p/s : hope entry kawen dah habis...hahahahahha...boleh buat entry lain plak yang tergendala...

Thursday, July 25, 2013

Reception on Hubby Side

dah lama giler nak update story ni...tapi kekangan masa dan kesibukan keje entry ni jadi draft jek...kalo sempat bukak pun sekadar nak tgk ape yg patut...bila nak update je ada mata yg memerhati..hari ni baru ada masa sikit...
ok reception belah suami pun dah berlalu sebulan lebih...tema sana kaler pink purple...tuk baju kitorang decide nak pilih pink...well actually aku tak minat baju kawen kaler pink...tapi cuma baju ni je yg looks modern so terpaksa la pilih...suami pun tanak tapi no choice on that time...purple plak masa 2 songket...lagi la tak minat old skol kan...jom layankan beberapa keping gambar dari camera OP...
yang ni lucu sebab MC 2 mengusik ape ntah kat kitorang...spoil jek...baru nak jalan control ayu sikit...
masing2 buat tak tau org sebelah...aku 2 tengah tunjuk mintak udang lebih sikit...
ank buah aku ni dari aku tunang dulu pun ada gambar aku dukung die mcm ni...sama jek time kawen...muka nak blur2...
my hepi family...
dak2 umah bujang dulu...
family ipar aku...
sanak saudara pihak lelaki...
ex opis mate jepun dulu...
sila lihat kejauhan kami layan tetamu...memang mcm ni ke???

p/s : tunggu gambar outdoor plak...

Thursday, July 18, 2013

Honeymoon Part 2 - Cable Car

15 June 2013...kul 7 lebih mak dah call kejut aku bangun...tapiaku tak jawab coz aku tgh mandi...aku ingat suami aku jawab rupanya suami berasap kat luar...sabo jer la...yelah malam tadi dah plan ngan sume esoknya (hari ni) nak gerak kul 8 pagi gi breakfast dulu...pas siap2 sume kitorang pun kuar la dalam kul 8.15 mcm 2...kitorang breakfast kat gerai2 tepi jalan jek...mak yang mintak makan kat gerai jek coz murah...sebelum ni kitorang makan kat hotel dah ditanggung...kali ni p sendirian berhad plak...huhuhu...so kitorang benti kat 1 kedai ni tepi jalan dan ramai org...bajet sedap coz ramai org dan memang sedap...kitorang makan roti canai telur...adik aku sorang makan nasi lemak...sekali ngan air sume RM13 jek...murah kan???
lepas makan kitorang gerak ke cable car...berpandukan map yang travel agensi 2 bagi antara boleh pakai ngan tak jugak lah...ataupun aku yang tak reti tengok dan baca map???tapi tak reti pun sampai jugak la ke destinasi nya...cuma mungkin kitorang ikut jalan jauh sikit kot...ntahla...
sampai sana dah kul 9 lebih pun dah ramai org beratur nak naik cable car...kaunter tiket takde org pun...pas beli 2 aku cepat2 beratur...
mulanya plan tanak kongsi ngan outsider...kalo boleh nak family kitorang jek...tapi 1 cable car 6 org boleh naik..kami 4 org jek...nak tanak kene kongsi gak la ngan couple ni atau suami isteri...nak wat mcm mana cable car 2 bukan aku punye...so share je la...cable car baru je gerak diorang dah suruh suami aku snap gambar diorang...sabo je la...oleh kerana diorang start dulu kitorang pun suh la diorang snap picture kitorang 1 family...jadi la kan dari takde...
ni bukan kali pertama kitorang naik cable car...dah banyak kali..dan yang banyak kali 2 la tak pernah turun...coz mak takut...so kali ni aku plan nak turun kat sky bridge...tapi masa beli tiket awal2 lagi aku dah nampak notis yang sky bridge 2 tutup 6 bulan untuk maintenance...sadis kan???time aku nak la aku tak dapat...at last benti gak tapi kat atas sekali 2 la..jadi la kan...dari takde...lepak amik angin tgk laut dari atas...cantik...pas 2 amik gambar siap2 sume...
kitorang turun la...masa turun 2 kitorang tak share cable car...coz masa 2 tak ramai pun nak turun...
mak memang takut naik cable car...so suami aku la yang pegang mak aku tiap kali nak kuar dan masuk cable car 2...memang harus ada perasaan takut wokey...dulu pernah tetibe cable car 2 benti...sebab ape tak tau...agak lama jugak la...pas 2 baru jalan...kalo benti 2 terus benti tak beralun takpe...ni berayun2...fuhhhhh...

Monday, July 15, 2013

Puasa bersama suami

alhamdulillah dengan izin ALLAH hari ni dah 6 ramadhan...org lain mungkin 1st puasa dapat sahur dan buka ngan family, suami / isteri atau pasangan masing2 bagi yang kapel la (kes yang konon jauh dari mak pak @ kes study)...aku plak sah2 dan kompom2 tak dapat buka dan sahur bersama suami on 1st puasa coz jatuh hari rabu...suami keje jauh...tapi masih diberi kesempatan buka dan sahur bersama family since diorang stay kat umah aku on that time...skrg dah takde...aku pun tinggal sorang2...
hari sabtu hari 2 suami aku balik sini...ermmm hari ahad la...coz die sampai umah masa 2 12tgh malam lebih2 sikit jek...kalo ikutkan die boleh sampai around 8pm hari sabtu tu...tapi disebabkan ada masalah kat tempat keje 2 yang lambat balik keje...time nak bukak pose 2 la die g kedai makan terus bukak pose then balik umah tuk mandi2 dan gerak balik sini...kul 9 baru die gerak balik...2 yang sampai lewat...sabo je la...
sampai2 umah je aku tengok suami buat ape yang patut pas 2 aku tanya nak makan ke tak?coz aku dah masak tuk die pas buka pose coz aku espek die sampai dalam 8 lebih mcm 2...tapi die tanak makan katanya kenyang...then aku tanya nak buat ape...die kata nak tido...yela hari sabtu die keje...penat2 kompom2 la nak tido...then tido la...
esoknya 2 bajet leh bangun sahur...sekali ngan aku2 tak sedar...dah set alarm kul 4.30 pagi...tapi tak sure alarm tak bunyi atau bunyi tapi aku matikan pas 2 sambung tido...huhuhuhu...sedar dalam kul 5.25pagi...aku kejut suami tanya nak makan ke tak...padahal tau memang tak sempat nak panaskan lauk nasi sume 2...pas 2 die suh aku buat air jek...aku pun buat la tea o die...minum kejap pas 2 sambung tido...ape pun tak leh...siangnya 2 takyah cakap la...memang kelaparan...niat nak sahur ngan suami pun habis hancus...huhuhu...
ahad siang 2 kami lepak2 la kat umah...tengok tv dan cd cite bikers kental...dalam kul 3 lebih aku bagitau suami aku nak g bazar kat stadium...alang2 suami ada ni boleh la die drivekan kemana aku nak g...huhuhu...suami pun nak g giant 13 nak repair alarm kete...so alang2 sekali jalan kan...tapi bila sampai bazar stadium 2...perghhh...nak masuk sesak...nak kuar triple kali sesak...parking memang banyak kosong...masa 2 dekat kul 5.30...aku kalo bukak pose at least ada 1 kueh pun jadi la...p sana semata2 nak cari popia jek...suami pun gelak...yela kitorang bersesak ngan kete pas 2 org ramai semata2 nak cari popia...hahahaha...bila nak kuar 2 dekat kul 7 jugak la baru kitorang dapat meloloskan kete...terus ke giant...sampai giant terus p beli MCD...coz siang 2 dah cakap ngan suami teringin nak makan MCD walaupun masa 2 perot tak sedap rasa...angin coz tak sahur...
pas beli MCD kitorang terus balik tak jadi nak repair alarm kete suami...coz dah lambat nak kejar waktu buka...nak buka pose kat umah jugak..pas buka suami nak terus balik lumut plak...so tanak terkejar2 la pas buka 2...kalo ikutkan suami leh jek balik lewat tapi 2 la ank buah die yang dok sekolah agama kat sg besar nak tumpang...sabo je la...dah la masa ngan suami singkat sangat pas 2 nak buat macam2...balik sini tergesa2 nak balik sana pun tergesa2...
tapi macam mana pun dan ape pun yang jadi semalam dapat gak la sahur ala kadar dan buka pose ngan suami...hari ni dan seterusnya berbuka sorang2 la jawabnya...

p/s : menanti sama ada suami balik ke tak minggu ni...

Wednesday, July 10, 2013

Selamat Berpuasa

alhamdulillah...masih dipanjangkan umur tuk berpuasa tahun ni...sebagai seorang isteri pertama kalinya...tapi yang sedihnya tak dapat bersahur tadi ngan suami...dan berpuka petang kang ngan suami...suami masih lagi diperantauan...tetibe ada perubahan sikit tahun ni...suami 2 tak pernah2 kalo puasa bangun sahur...tadi ape mimpi die bangun jugak g kedai makan...alhamdulillah...dalam susah2 2 die rajinkan diri jugak...
so selamat berpuasa buat suami ku yang nun kat lumut jaaaa...dan keluarga...dan jugak followers sekalian...
banyakkan amal ibadah...insyaALLAH puasa kite diberkati...aminnnn...

p/s : banyak giler entry berhabuk tak update2...

Monday, July 8, 2013

Nak kawen pun susah kan

bila cakap soal kawen ni macam2 persoalan yang timbul...ada org memang dah takdir kawennye senang je...ada org 2 susah...walaupun nak bina masjid...ada hikmah yang ALLAH janji kan perhaps...
dan aku percaya dugaan org nak kawen ni lain2...macam aku...3 hari je lagi tarikh nak nikah...tetibe bakal suami kata tanak kawennnnn...bayangkan la...menangis air mata darah sekalipun on that time aku rasa dah tak guna...angin takde ribut takde tetibe je tanak kawen...
bila disiasat rupanya duit tak cukup...sedih tau aku...die nak kawen ngan aku...tetibe aku rasa mcm menyusahkan plak...dengan otak dah buntu pk macam2...tetibe timbul plak soal tanak kawen...
setiap masalah 2 mesti ada jalan penyelesaian nye...yela kami kawen jauh kot kat kelantan...costing sume 2...perjalanan...penginapan...tapi soal makan jangan mention...coz makan segalanya ditanggung...homestay yang aku booking 2 pun penuh ngan barang makan...nak ngan tanak atau rajin ngan malas nak masak je la...
puas aku pk...at the end aku hulurkan tangan membantu...sepatutnya homestay 2 bakal suami yang bayar balance coz aku dah bayar deposit...tapi takpe..setakat balance RM150 ape la sangat...bayo je la...g pun aku dapat duit hantaran...huhuhuhu...
dan duit yang dikatanya tak cukup 2 aku pun top up ler...nasib la aku ada saving...idak ngan aku2 pun tanak kawen...huhuhuhu...
bagi aku duit nak kawen ni hal kecik jek...sebab ape aku kata kecik???kalo sume beban ko nak letak kat bahu laki baik tak payah kawen...memang betul kalo nak kawen ni laki 2 kene la usaha cari duit segala bagai...tapi at the end 3hari nak kawen pun duit masih tak cukup sanggup ke nak tunda???pada yang sanggup silakan la...tapi aku tak..sebab aku pun nak kawen...lagi nak tunda bape lama da...ala masa bercinta boleh plak cakap susah sama2 senang sama2...takkan lagi 3 hari nak kawen you susah la sendiri2...kan...
sebenarnye...laki ni ego...2 je pointnye...benda boleh bawak bincang...tapi ego la beb...ko rasa maruah ko jatuh bila bagitau bakal isteri yang duit tak cukup nak kawen...ngan aku sila ketepikan ego kalo ko nak kawen la kan...kite nak hidup sama2 akan datang..kalo sekarang pun duit ko berkira nati dah kawen haru betul umah tangga kalo laki ko tak cukup duit...kalo sumenye laki ko nak tanggung...duit ko plak berkepuk2 dalam akaun..sudahnye laki ko hutang 1 badan...at the end mati kene tetak sebab tak mampu bayar hutang...huhuhuhu..contoh jek...
so alhamdulillah segalanya dah selamat...dah pun kawen...tinggal nak buat anak je la...hahahaha...

p/s : nak kawen tak susah...kite je yang susah...

Wednesday, July 3, 2013

Sebulan sudah berlalu

cepat je masa berlalu...alhamdulillah kelmarin dah sebulan kami jadi suami isteri...suami isteri hujung minggu je la...
bagi aku masih banyak perkara yang perlu aku belajar...how to treate your husband / wife...how to talk to your husband / wife...segalanya2 tentang husband and wife...
life kami skrg sebijik macam hubungan masa tunang dulu...takde ape yang berubah melainkan status tunang change to husband and wife...thats all...cara layanan masih sama...cakap...even die suami aku perasaan segan tetap menebal dalam diri aku...maybe coz kitorang jarang jumpa...pas 2 jumpa pun hujung minggu...bayangkan ada 7 hari dalam seminggu...tapi hanya 1 setengah hari jek kami ada masa berjumpa...1 setengah hari 2 la nak manja2...cakap2...ngadu2...usik2...segalanya2 kat 1 setengah hari 2 jek...korang rasa cukup tak???of course la tak pernah cukup...dalam mood pengantin baru sebulan ni memang tak cukup la bagi aku...aku mengharapkan suami ada disisi sentiasa...tapi tuntutan kerja memaksa kami berjauhan sekarang...tapi hal ni before kami kawen lagi dah pun berlaku...so sabo je la kan...
sape yang tak teringin tuk jalani kehidupan normal as husband and wife kan...tapi kami masih belum ada dan belum dapat dan belum berpelunag tuk jalani kehidupan macam husband and wife yang lain...maybe have something yang ALLAH janjikan tuk kami in future...well who knows rite???hope so...insyaALLAH...
skrg ni yang kitorang amalkan bergayut kat tepon tiap2 malam...suami cerita what happens to him on that day...dan mcm biasa aku dengan cite yang tak penah habis...kalo 1 hari aku tak cite pape kat suami die mesti rasa lain...tetibe jek aku tak bercakap...means something was wrong somewhere lah 2...

p/s : menghitung hari sabtu...tapi suami tak janji balik ke tak...huuuuuu T_T

Saturday, June 29, 2013

Honeymoon Part 1

on 14th June 2013 kami honeymoon...aku pilih destinasi langkawi...suami ikut jek...alhamdulillah suami baik...ape2 pun die sume ok...aku la yang tukang planning segala bagai...kenapa langkawi???tujuan utama bukan nak honeymoon...tapi nak beli coklat...barang2 dapur mcm sudu pisau...pas 2 nak naik cable car dan berhenti kat sky bridge 2...2 je la...hehehehhe
nama je honeymoon...tapi bukan pegi bedua...memang dah plan sebelum kawen nak bawak adik...tukang amik gambar...kalo nak suh org yang kat situ2 gambar kompom2 tak bape nak jadi sangat...takkan nak suh diorang amik 3 4 kali kan...kalo adik sendiri blh la nak amik sampai jadi...hehehhe...dan mak pun ikut sekali...coz mak aku nak beli pinggan mangkuk yang tak berkesudahan...dan minyak gamat yang kehabisan...
kitorang gerak after semayang jumaat...coz aku pagi jumaat 2 ada IV gomen 2...pas 2 tunggu suami servis kete sampai pas jumaat dibuatnya...kami bawak kete suami coz besar...kalo kete aku memang muat jek org nak naik...tapi tak muat barang2 after balik nati...nak pegi memang muat jek...balik 2 paham2 jek la kalo dah shopping...2 yang servis kete suami...lebih kurang 2.30 kitorang gerak...amik mak pun kat tol bidor...sebab dah gerak lambat so sume planning hancur...patutnya singgah umah amik mak dan adik tapi nak kejar feri last kul 7mlm 2 terpaksa la suh ayah anta mak kat tol bidor...
after pick up diorang terus gerak...suami bawak kete jap laju jap slow...takut speed trap katanya...aku kalo dalam keadaan mcm 2 darurat memang lenjan jek...kitorang benti kat mana ntah beli pau dan suami nak g toilet...pas 2 tak benti makan ape pun...nak dijadikan cite tepat kul 7 kitorang dah sampai area kuala kedah tapi tengah cari parking...masa 2 feri last mmg nak gerak dah...nasib org parking 2 bgtau kat dalam suh feri tunggu...kami la 4 beranak org terakhir...dasat...naik feri pun lebih kurang kul 7.15mlm...sempat2...kami naik kat kuala kedah coz kejar masa...kuala perlis atas lagi...
sampai kat jeti langkawi 2 pun dah nak kul 9...aku ngan tak booking hotel chalet segala bagai main terjah jek...counter plak ada 1 jek bukak...diorang call sana sini akhirnye dapat la hotel 2 bilik berasingan...walaupun cuti sekolah dah lepas kami tak paham nape time 2 hotel sume penuh...maybe sebab sabtu ahad????hurmmmm...
sampai jek bilik terus bongkang...siyesly penat...mak ada bawak bekal nasi dan lauk masak lemak cili api...mak tau suami suke lauk lemak cili api...mak bagi suami suh makan...sudahnya mak p beli MCD ngan adik...suami plak rasa bersalah coz die makan nasi mak plak makan MCD...hahahahah...owh ye...hotel kami depan underwater world...tapi tak hengat nama...ehheheehhe...kami travel sendiri dari jeti ke hotel berpandukan peta dan GPS mcm tak bape nak betul...hahahahaha...
nak dijadikan cite 3hari sebelum ke langkawi 2 punye la aku dah call 2 travel agency...coz nak amik pakej chalet dan island hopping dan segala jenis tempat lawatan la...tapi hampeh...suami dan adik aku ingat aku dah booking...hahahhahaha...takpe...kadang2 last2 minit ni best jugak...yang penting dah pun sampai...
hari 1st malam 2 memang merehatkan diri dalam bilik je la...penat sebab 5 jam dok dalam kete...sebelum tido dah planning esoknya nak buat ape...tapi nak tau ape jadi???tunggu part 2 dan gambar2nye...

p/s : hujung tahun pun nak g langkawi lagi...bukan honeymoon...tapi jalan2...mission nak naik cable car lagi dan benti kat sky bridge...jambatan 2 tutup selama 6 bulan due to maintenance...2 nota yang diorang tepek kat cermin kaunter tiket cable car...

Friday, June 28, 2013

Dah Siap

minggu lepas on tuesday aku dah dapat gambar kawen pihak aku dari official photographer...frame besar dan kecik...dan album...OP 2 bagitau die pos hari ahad...well kelantan ahad kan keje...so aku bajet hari isnin dah dapat la gambar 2 sume...bila balik keje tgk takde ape bungkusan pun...tanya kak ipar katanya takde...dalam hati cakap maybe esok kot...diorang 1 umah pun menanti gak gambar2 2 sume...
then esoknye selasa balik dari keje aku nampak bungkusan...tak tanya sape pun aku dah senyum...aku sekadar jeling je dulu bungkusan 2...
ingat nak bukak tudung sume baru la bukak bungkusan 2...sudahnya tak sabar sumenye nak tengok kat bawah 2 jugak la aku bukak tudung...dan dengan rakusnya aku amik dan belek2...nama dah betul...terus bukak...ketebalan surat kabor takyah cakap la...mcm bukak hadiah plak...koyak 1 ada lagi 1 lapisan surat kabor...
dah habis lapisan terakhir surat kabor 2 aku kejekan...aku terus senyum...tanda puas hati sangat2...gambar cantik...frame pun best besar dan berbaloi2 la...plastik frame 2 sampai skrg ni (bawak sampai umah perak ni nak bagi mak ayah adik2 tgk) tak bukak lagi...yang besar 2 gambar nikah...aku nak gantung dalam bilik...yang kecik 2 nak letak kat ruang tamu kot..atau mana2 yang sesuai la...
yang panik kat situ aku cari soft copy tak jmp2...yela biasanya dalam cd atau dvd kan...tapi takde...ada la kotak warna merah 2...kat dalam 2 ada rantai bentuk love...aku bajet ni mesti rantai yang dalam die leh letak gambar...
belek punye belek terbukak...alamakkkkkk...tipah tertipu la...rupanya pendrive...canggih betul...ke aku yang ketinggalan zaman coz masih lagi pk soft copy mesti dalam bentuk dvd...huhuhuhu...sadis2...tapi masa 2 aku masih tak percaya lagi...so aku pun mesej la OP 2 bagitau gambar dah dapat...dan pura2 tanya mana soft copy...rupanya betul la...yang aku sangkakan rantai 2 la soft copy...tapi boleh jek buat rantai...multipurpose...

p/s : sekarang ni tunggu gambar dari OP pihak laki plak...owh ye...sesape yang nak kawen area kelantan dan perlukan khidmat OP boleh dapatkan khidmat die ni...kalo nak details blh la tinggalkan pesanan kat ruang komen...OP ni punctual dan sporting...tunjuk je nak possing mcm mana sume serba boleh...